Četvrtak 31.03.2016.
09:58 >> 14:28h
Vestionline

Hag kapitulirao, Šešelj oslobođen!

printscreen
Lider radikala Vojislav Šešelj držan je u haškom kazamatu skoro 12 godina

Da podsetimo, Šešelj nije prisustvovao izricanju presude jer nije želeo dobrovoljno da se vrati u Tribunal, što su konstatovali i u Hagu, dodajući i da srpske vlasti nisu preduzele mere da ga izruče.

11:20 - ŠEŠELJ OSLOBOĐEN PO SVIM TAČKAMA OPTUŽNICE

Predsedavajući je pročitao odluku: Iz razloga koje sam izneo, Veće odlučuje - po tački 1. Progon kao zločin protiv čovečnosti - većinom, Veće proglašava da optuženi nije kriv. Po tački 4. Proterivanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja - većinom, nije kriv. Po tački 8. Mučenje kao kršenje zakona i običaja ratovanja - većinom, nije kriv. Po tački 9. Okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja ratovanja - većinom, nije kriv. Po tački 10. Deportacija kao zločin protiv čovečnosti - većinom, nije kriv. Po tački 11. Nehumana dela premeštanja kao zločin protiv čovečnosti - većinom, nije kriv. Po tački 12. Bezobzirno razaranje gradova, naselja ili sela - većinom, nije kriv. Po tački 13. Uništavanje ili hotimično oštećivanje objekata namenjenih religiji ili obrazovanju kao kršenje zakona i običaja ratovanja - većinom, nije kriv. Po tački 14. Pljačkanje javne ili privatne imovine kao kršenje zakona i običaja ratovanja - jednoglasno, nije kriv. Oslobađanjem po svih devet tačaka optužnice, nalog za hapšenje Tužilaštva postaje bespredmetan. Šešelj je slobodan čovek.

11:13 - Šešelj govorima hrabrio vojnike, bez namere za činjene zločina. Veće je zaključilo da je Šešelj zaista održao nekoliko spornih govora, ali većina članova Veća nije mogla da odbaci mogućnost da su ti govori održani u kontekstu sukoba, s ciljem podizanja morala vojnika, a ne da izazove zločin. Nije moguće zaključiti, van razumne sumnje, da je Šešelj pozivao i na uništenje "balija" - većina članova Veća ceni da je Šešelj učestvovao u ratnim naporima, tako što je ohrabrivao vojnike. 

11:08 - Većina članova veća je zaključila da tužilac nije dokazao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata

Rogozin poručio Šešelju: Čestitam prijatelju!
11:02 - Dobrovoljci slani za odbranu stanovništva - Dokazi ne omogućavaju zaključak da je proglašenje autonomije u Hrvatskoj i BiH rezultat kriminalne namere, niti je Šešelj bio vođen političkom strašću da se stvori velika Srbija. Dobrovoljci su slani kao pomoć narodu. Iz više dokaza proizlazi da regrutovanje i raspoređivanje dobrovoljaca od strane Šešelja i njegove stranke, i saradnja s drugim stranama u tome, uključujući i JNA, ne predstavlja nezakonitu delatnost. Naprotiv, kontekst rata mu je mogao dati solidno opravdanje. Razlog za slanje doborovljaca nije bio činjene zločina, nego podrška ratnim naporima.
10:49 - Slučaj Hrtkovci - nema odgovornosti. Prema izjavi predsedavajućeg, većina članova Veća je konstatovala, bez obzira na Šešeljev govor 6. maja 1992. godine, u kojem poziva na proterivanje Hrvata, da Tužilaštvo ne navodi se da je Šešelj direktno učestvovao u razmeni kuća u Vojvodini, a te ugovore o razmeni tužilac je prikazao kao glavno sredstvo za proterivanja Hrvata iz Hrtkovaca. Ne postoje elementi za bilo kakvu odgovornost za zločine protiv čovečnosti u ovom slučaju.
Svetski mediji o Šešelju: Oslobođen prkosni srpski ultranacionalista
10:46 - Većina članova Veća, s jednim izuzetkom, uočava manjkavost dokaza koje izvodi Tužilaštvo.
10:44 - Tužilac izvodi opšte tvrdnje, koje ne potvrđuju dokazi. Tužilaštvo, s jednim izuzetkom, nije dokazalo razumne sumnje da je civilno stanovništvo bilo izloženo sistematskom napadu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Postojao je oružani sukob između protivničkih vojnih snaga, koji su obuhvatili civilne elemente. Tužilac nije jasno pokazao da su civili bili masovno na meti. 

10:41Nije bilo dokaza da je bilo povezanosti Šešelja sa Arkanovim "Tigrovima" i Crvenim beretkama. Nije pronađena hijerahjiska veza između Šešelja i grupe iz Loznice, jedinice Srpske garde.

10:35 - Razlikovanje "šešeljevaca" i "četnika". Prema mišljenju Veća, "šešeljevci" su se mogli identifikovati prema fizičkom izgledu i odeći. Veće je pažljivo identifikovalo pojedince sa Srpskim četničkim pokretom, izbegavajući identifikovanje pojma "četnik" sa "šešeljevac".
Hrvatski premijer u šoku: Sramotna presuda, Srbija da reaguje

10:24 - Neujednačeni argumenti Tužilaštva. Sudsko veće Izražava žaljenje zbog maksimalističkog pristupa Tužilaštva, čime je kompromitovan postupak. Iste činjenice koje se kvalifikuju kao ubistvo, mučenje, deportacije, razaranje i pljačke isto se podvode i pod dela progona. Tužilac je imao cirkularni pristup u kome svako krivično delo dobija više kvalifikacija, na šta je Veće upozoravalo Tužilaštvo.

10:20 - Tužilaštvo tvrdi da je Šešelj učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, vojnim i paravojnim snagama, "četnicima" i "šešeljevcima", kao i da je njegova glavna uloga bila rasparivanje mržnje i regrutovanje dobrovoljaca za srpske snage koje su delovale u BiH i Hrvatskoj.
10:01 - Počelo čitanje sažetka presude, a sama presuda, prema rečima predsedavajućeg suda, ima više od 100 strana i dva aneksa.
Vojislav Šešelj je najavio da neće pratiti izricanje presude putem video linka.

b

2023 © - Vesti online