Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.03.2016.
16:46
J. L. Petković - Vesti A

Okrugli sto "Vesti": Da li je Srbiji potreban NATO?

Većina građana Srbije je protiv članstva u NATO, a 17 godina nakon bombardovanja SRJ, istraživanja pokazuju da je sve više onih koji smatraju u Alijansi nije budućnost naše države.

N. Đurović
Okrugli sto "Vesti"

Ratifikovanje Sporazuma sa NATO u Skupštini Srbije izazvalo je razne reakcije. Namera nam je da pokušavamo da objasnimo kakav je to dokument, da li je on uvod u članstvo, da podsetimo na zvanično neutralan status Srbije i pitamo da li je moguće održati ga u današnjem svetu, kao i kakve bi bile posledice odustajanja od takvog statusa? 

* Kakav je to dokument ratifikovan u Skupštini Srbije, da li je on uvod u članstvo Srbije, i kakva je razlika između NATO partnerstva i članstva?

* Istraživanja, između ostalih i Beogradskog centra bezbedonosnu politiku, pokazuju da je sve više ljudi se protivi učlanjenju u NATO, dok je Rusija sve omiljenija, a vojna neutralnost najpoželjniji okvir bezbednosne politike. Kako na priližavanje Srbije i NATO gleda Rusija, a kako građani Srbije?  

* Crna Gora je takođe bombardovana. Pa ipak je to prva država u kojoj građani nisu referendumom odlučivali o ulasku u NATO. Da li je takav scenario moguć u Srbiji? 

* Koji su argumenti za, a koji protiv NATO? 

* Zvanično, Srbija ima neutralan status. Da li je on danas održiv i kakve su posledice odustajanja od takvog statusa? 

* Kakva je uloga NATO na Kosovu pre, a koja nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti? 

* Opasnost od islamskog terorizma se sve češće spominje kao glavni argument u prilog članstva u NATO, ali ima stručnjaka koji to snažno osporavaju. Da li NATO može da zaštiti Srbiju od toga?

Učesnici: Katarina Đokić, Ljubodrag Stojadinović, Igor Ivanović 
Autor: Jelena L. Petković

Očekujemo da se naši sagovornci izjasne o ovim i brojnim drugim temama koja interesuje Srbe iz dijaspore. Mišljenja naših sagovornika, njihove stavove, sugestije i predloge objavićemo u vikend izdanju "Vesti" od 2. aprila kao i na portalu "Vesti-online".
 

N. Đurović

Ljubodrag Stojadinović
Ljubodrag Stojadinović rođen je 1947. godine u Nišu. U Beogradu je završio visoke vojne škole, a osnovne i poslediplomske studije u Makedoniji, gde je magistrirao je na Institutu za sociološka i političko pravna istraživanja u Skoplju. Magistar je sociologije masovnih komunikacija. Do 1995. godine bio je profesionalni vojnik u činu pukovnika. Pisao je za ugledne dnevne i nedeljne listove, između ostalih za NIN, Odbranu, Glas Javnosti, Politiku i Jež. Dobitnik je prestižnih novinarskih nagrada u Srbiji. Autor je 12 knjiga, među kojima su zbirke priča, četiri romana i tri publicističke knjige. Član je Udruženja književnika Srbije. Stalni je komentator lista Politika. Najvažnijom funkcijom smatra to što je Janin i Jovanin deda. Protivnik je svih postojećih političkih opcija u Srbiji. 

N. Đurović

Katarina Đokić
Katarina Đokić je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a magistrirala iz političkih nauka na Univerzitetu u Frajburgu. Ona je članica istraživačkog tima Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku od marta 2012. godine. U 2013. godini je provela pet meseci na stručnom usavršavanju u nemačkom Bundestagu u okviru programa Međunarodna parlamentarna stipendija. Njene oblasti interesovanja su parlamentarni nadzor nad institucijama bezbednosti, izgradnja integriteta u sektoru odbrane, stavovi javnog mnjenja o bezbednosnim temama.

N. Đurović

Igor Ivanović
Igor Ivanović rođen je 1965. godine u Prokuplju. Diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Član je Udruženja književnika Srbije, član Predsedništva i političkog saveta Demokratske stranke Srbije. Publicista, pisao za više dnevnih i nedeljnih novina i portala. Preduzetnik je već 25 godina. Oženjen i otac dve kćerke. Pravoslavac.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2016. 18:28
Србији не, тешким будалама у Србији, из неког разлога и на жалост, да...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online