Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.03.2016.
06:00
Dejan LUKIĆ A

Švedski sto

Opšti izbori u Srbiji zakazani su za 24. april - jedanaesti narodni plebiscit od 1990. i ako do tada ne udari Potop, a nebo nad Srbijom ne "otvori sve ustave" da dažd nebeski - kao u Biblijskoj priči - za četrdeset dana i četrdeset noći potopi sve živo i mrtvo, evo nama još četiri godine već viđenog.

Vesti
Dejan Lukić

Na Zapadu sve prognoze govore o još jednoj pobedi njihovih "izvođača radova" u Srbiji. U Londonu, na primer, SNS Nikolića i Vučića, oslovljava se kao fenomen koji se u modernoj političkoj teoriji i praksi ređe viđao. Po ovom viđenju, SNS je "najintrigantnija" ("Tajms") politička partija koja se pojavila na Kontinentu u prethodnih nekoliko godina.

Reč je, prema, recimo, Danijelu Hamiltonu, britanskom poznavaocu prilika na Balkanu i članu vladajuće Konzervativne partije, o grupi reformisanih radikala; o društvu koje je "učinilo malo ili ništa da se suprotstavi ekscesima, Slobodana Miloševića, čiji su pripadnici sada postali falanga neo-zaljubljenika u Evropsku uniju".

Prema istom narativu, SNS je društvo liberalne desnice koja je, pak, uspela da pokupi glasove i tamo gde nijedna desnica drugde nije uspela - u elektoratu koji se naziva radničkom klasom.
Ako su Srbi slučajno zaboravili - vreme gradi, vreme razgrađuje - Danijel Hamilton želi da ih podseti kako su Vučić i Nikolić, lakonski raskinuli i sa njihovom "partijskom i ideološkom porodicom" i sa nekadašnjim vođom, Vojislavom Šešeljom, pa zatim, osnovali SNS, proevropsku partiju pseudo-ruske tendencije, "koja je uspevala da, istovremeno, govori dva jezika - jezik frustriranih Srba i jezik frustriranih političara u Briselu".

Većina londonskih poznavalaca balkanskih prilika, sreće se u oceni da SNS ove izbore praktično nije ni trebalo da raspisuje, budući da u parlamentu drži 158 od 250 mesta; da, s toga, može komotno da vlada do 2018. godine bez ozbiljnijeg izazova od fragmentirane, impotentne, opozicije ili, pak, pritiska iz vlastitih redova. A u tim redovima - ide dalje teza - nastupaju i prosperiraju radikalski konvertiti koji njihove pozicije i sinekuru duguju - manje njihovim ličnim i političkim kvalitetima, a više dobroj volji dvojice visokih sveštenika nove ideologije.

Prema većini zapadnih opservera, "virtuelnu" opoziciju, na ovim aprilskim izborima očekuje politički Vaterlo i afirmacija Vučićevih i Nikolićevih "zapadnjaka" koji su, toliko "reformisani" - do koštane srži i moždanih vijuga - da zadovoljavaju najviše evro-atlantske kriterijume baratanja današnjom Srbijom; Vučić na izbore izlazi - komentariše se - sa "švedskim stolom" - posebnom vrstom političke alhemije koja u turbulentnim vremenima i prilikama može da bude kolaž kontradiktornih političkih filozofija koje, nažalost, često bivaju pobednička formula na izborima.

Reč je o onome što se u orijentalnom svetu naziva "dobar dan, čaršijo na sve četiri strane (sve dok te u Moskvi ne pročitaju), a drugde može da znači kombinaciju dva fundamentalno suprotstavljena sveta - Voltera i Musolinija; Agra Manju (bog trame) i Ahura-Mazde (bog svetlosti); Majke Tereze i Mefista; "Majn kampfa" i marksističko-engelsističkog "Komunističkog manifesta"...

Na kraju, ponuda komotno može da znači Srbiju u Evropskoj uniji bez Kosova kao i Kosovo u EU bez Srbije... Sve dok se Srbi, na kraju, ne opasulje da su ostali i bez Kosova i bez Evropske unije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online