Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.03.2016.
05:21
J. Arsenović - Vesti A

Šešelj kost u grlu Hrvata

Pod svodovima nekad jugoslovenske skupštine, a sada srpskog parlamenta princ od Velsa uputio je građanima regiona poziv za mir i dobrosusedstvo.

Tanjug
Vojislav Šešelj pali hrvatsku zastavu

- Za pomirenje je potrebna volja svih, od političkih i verskih vođa do građana. Potrebna je i podrška prijatelja sa svih strana - rekao je princ Čarls, koji je bio u višednevnoj poseti bivšim jugoslovenskim republikama, a Beograd izabrao za mesto obraćanja javnosti u regionu.

Ali, kad bi princ ili pisac njegovih govora malo više "zavirio" u hrvatske i srpske medije, bilo bi mu jasno da za pomirenje nisu dovoljne dobre želje britanskog prestolonaslednika.

Od kada je došlo do smene vlasti u Hrvatskoj, Zagreb ne prestaje da odapinje otrovne strele na račun Beograda, uključujući i pretnju da će najmlađa članica EU Beogradu blokirati evropske integracije Srbije.

Poslednje što je hrvatskim zvaničnicima zasmetalo jeste to što će presuda Haškog tribunala Vojislavu Šešelju biti izrečena u njegovom odsustvu, za šta krive Beograd, a ne Hag.

Takve kritike dolaze ne samo od desničarskog HDZ ili proustaških pravaša, već i od potpredsednika vlade Bože Petrova, lidera koalicije Most, koja se tretira kao deo političkog centra.

Da su se više informisali Petrov i ekipa u Banskim dvorima, shvatili bi da Srbija nije dala garancije Tribunalu koji je Šešelja zbog teškog zdravstvenog stanja pustio na privremenu slobodu do izricanja presude. Sudije su prihvatile rizik da lidera radikala posle 12 godina pritvora bez presude puste privremeno na slobodu.

Stradala i Rakićeva

Unisono sređivanje medija u Hrvatskoj je uzelo dodatnog maha, pa je nakon gašenja satirične emisije "Montirani proces" na HRT, predsednica Veća i direktorka Agencije za elektronske medije Mirjana Rakić juče podnela ostavku. Rakićeva je priznala da više nije mogla da trpi pritiske. Ona je navukla omrazu nove vlasti jer je u januaru Agencija privremeno ugasila emitovanje programa lokalne Z1 televizije zbog govora mržnje prema Srbima i SPC.

Otud srpska javnost pozdravlja izjavu ministra Rasima Ljajića koji se čudi što prekor dolazi iz vlade u kojoj funkciju ministra kulture obavlja Zlatko Hasanbegović, čovek koji antifašizam ocenjuje kao floskulu.

- Šta govoriti o karakteru te vlade, ako im potpredsednik skupštine učestvuje u manifestaciji gde 5.000 ljudi skandira 'za dom spremni' i ako se lome ćirilične table - konstatovao je Ljajić, poručujući susedima da se za sve pritužbe obrate Tribunalu.

U jeku predizborne kampanje, srpskim političarima povampirenje neoustaštva u Hrvatskoj dobro dođe, pa ni ministar policije i funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović nije ostao dužan komšijama, poručivši im da se prvo "suoče s demonima sopstvene prošlosti".

Masakr istine

U atmosferi mržnje Zagreb je uspeo da blokira prikazivanje danskog filma "15 minuta - masakr u Dvoru" na srpskoj državnoj televiziji, koja je emitovanje odložila kako ne bi dodatno ugrozila bezbednost hrvatskog novinara, saradnika na projektu. A posle dve decenije od ubistva devetoro psihijatrijskih bolesnika i štićenika Doma za stare, osam Srba i jedne Hrvatice, pukovnik HV Ivica Orkan sada tvrdi da su zločin u Dvoru počinile Legijine Crvene beretke.

- Nije Srbija proterala 300.000 Hrvata iz Srbije, nego je Hrvatska proterala 300.000 Srba, državljana Republike Hrvatske - odbrusio je Stefanović.

U jednom je princ Čarls u pravu - nigde se kao na Balkanu ne oseća težina istorije.

POVEZANE VESTI

Petak 29.04.2016. 22:04
Војислав Шешељ :" Господо да сте ви објективни и непристрасни прво неби сте никада пристали да будете судије овог нелегалног суда.Пошто сте пристали пристали сте на то да извршите задатак.Сви ви долазите из земаља које су чланице НАТО пакта које су бомбардовале Србију зверски три месеца сте убијали српску децу и ви мене убеђујете да сте ви објективни ви мене седам и по година овде против правно држите.Правилник колинског статута међународног кривичног суда налаже судском већу да на сваком шест месеци по службеној дужности преиспита одлуку о притвору.Ви никада нисте ни донели одлуку о притвору.Издат је само налог о хапшењу и ништа више.Седам и по године ме овде држите и трпите све ове механизације тужиоца увели сте да су сви сведоци били лажни дефиловани су овде непрекидно колко пута сте одлагали процес и опет сада га одлажете.Што дуже одлажете процес дуже примате ове лепе судијске плате у трибуналу тако ја видим ту ствар шта мене брига како ћете мене осудити ја од вас ништа добро не очекујем.Ви сте моји непријатељи јер ја од вас ништа добро не очекујем.Ви сте моји непријатељи јер ви долазите из држава чланице НАТО пакта и које су непријатељске према мојој отаџбини Србији.Ви мени ништа друго не можете бити него непријатељи.Ја се пристојно према вама опходим али то што сам пристојан не значи да вас морам да вас волим и не волим вас третирам вас као своје непријатеље и добили сте задатак да ми скинете главу и урадите то већ једном све нешто чекате да исплива неки нови доказ па где ће испливати".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online