Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.03.2016.
08:45
J. Arsenović - Vesti A

Hrvati cenzurišu RTS!

Danski film "15 minuta - masakr u Dvoru" toliko je izazvao buru u Hrvatskoj da je srpski Javni servis RTS odlučio da odloži njegovo emitovanje koje je bilo predviđeno za 15. mart.

youtube.com
Zločin bez kazne: U Dvoru na Uni 8. avgusta 1995. ubijeno je 9 nemoćnih osoba

"Iako je večeras trebalo ponovo da emitujemo danski dokumentarni film '15 minuta - masakr u Dvoru', koji se bavi zločinom počinjenim za vreme 'Oluje', emitovanje odlažemo. To su RTS zamolili producenti iz Danske, zbog bezbednosti tima iz Hrvatske koji je učestvovao u snimanju filma!", saopštio je RTS.

Film u Hrvatskoj nije prikazan, ali oni koji su ga videli, pre svega predstavnici branitelja, smatraju ga antihrvatskim. Posebno su iznervirani zbog činjenice da je Hrvatski audio-vizuelni centar (HAVC) sa 250.000 kuna (oko 33.000 evra) sufinansirao projekat koji, kako smatraju, ima za cilj da odgovornost danskog bataljona Unprofora, koji nije sprečio zločin, prebaci na hrvatsku vojsku.

Posle učešća na festivalu film je premijerno prikazan na Radio-televiziji Srbije avgusta prošle godine, nakon čega je hrvatski branitelj Ivica Pandža podneo krivičnu prijavu. Ali, od tada do dolaska nove, desničarske vlasti predvođene HDZ, šira hrvatska javnost nije bila upoznata sa celom pričom. Promenom vlasti, koja je pojačala retoriku netrpeljivosti prema Srbima i jednostranu viziju domovinskog rata kao pravednog i oslobodilačkog u kojem je nemoguće da su hrvatski vojnici počinili zločine, isplivao je u centar pažnje i danski film koji je jednom desetinom sufinansirao i Hrvatski audio-izuelni centar.

Nedeljama su se preko medija vodile rasprave o njegovoj sadržini, a intervenisalo se i kod Danaca sa zahtevom da se izmeni scenario. Međutim, kako nam je za "Vesti" potvrdio novinar RTS i koreditelj filma Vladimir Banić, on je od danskog producenta dobio uveravanja da film neće biti premontiran.

Bez saopštenja

Kolegijum RTS-a nije saopštio zašto je film ponovo trebalo da bude prikazan iako je imao svoju premijeru na Javnom servisu, avgusta prošle godine. Nema odgovora da li se RTS kod danskog producenta obavezao da periodično emituje "15 minuta - masakr u Dvoru". Bez dodatnog objašnjenja, u delu srpske javnosti ostao je gorak ukus da njihov nacionalni servis sada uređuje i ostrašćena hrvatska politička scena.

Ipak, Danci su napravili ustupke, pa će u filmu, kako nam je preneo Banić, doći do promene naziva mesta, ujednačavajući ih sa današnjim hrvatskim nazivima. Takođe, u potpisu ispod imena generala Mileta Novakovića, jednog od sagovornika u filmu, stajaće da je osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj, a biće izbačeno i da je primirje prekinula hrvatska vojska.

U RTS podsećaju da je film prikazan na festivalima i televizijama širom sveta, a da će sledeće nedelje biće prikazan i na festivalu u Hagu pod nazivom "Filmovi koji znače". Ostaje pitanje da li će histerija koja vlada u Hrvatskoj povodom filma uspeti da izdejstvuje i zabranu njegovog emitovanja u Holandiji?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online