Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.03.2016.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Srbija sprečila masakr u SAD

Srbija je zaustavila vazdušni put opasnog oružja čije su krajnje odredište, kako se pretpostavlja, bile SAD i tako sprečila mogući teroristički napad. Ova spekulacija kružila je srpskom prestonicom posle vikend drame i šturih informacija da je policija na Aerodromu Beograd, uz pomoć pasa tragača, u avionu na redovnoj liniji "ER Srbije" od Bejruta do Beograda pronašla dve rakete sa eksplozivnim punjenjem.

A. Čukić
Psi nanjušili eksploziv: Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu

Eksploziv sa Bliskog istoka trebalo je da preko Beograda i Londona bude prebačen do Njujorka ili Portlanda.

Rakete su bile upakovane kao školske makete, a iz avionskog prtljaga su istovarene u skladu sa redovnom procedurom. Tokom provere, policijski psi nanjušili su eksploziv. Po otvaranju pošiljki utvrđeno je da reč o bojnim raketama, zbog čega su sanduci sa oružjem obezbeđeni, obavljen je uviđaj i pokrenuta istraga. Na krajnjoj destinaciji, prema našim saznanjima, trebalo je da ih preuzme neka kompanija moguće i fiktivna.

Avion mogao da završi u Mediteranu

- Sve pohvale obezbeđenju beogradskog aerodroma i srpskoj policiji, ali bi u cilju bezbednog letenja Er Srbija morala da uvede tzv. er maršale da kontrolišu prtljag pre ulaska u avion. Mi takvu zakonsku regulativu nemamo, ni osposobljene ljude, ali zamislite da je neko daljinskim upravljačem aktivirao eksploziv u ovom avionu - kaže Darko Trifunović.

Sagovornici "Vesti", direktor Instituta za bezbednost Orhan Dragaš i stručnjak za terorizam Darko Trifunović ističu da ove rakete nisu smele da se nađu na civilnom letu. Bez obzira na malo detalja o incidentu, oni smatraju da je moguće da je to oružje terorista koje je moglo da dovede do strahovitih posledica. Podsećaju na katastrofu ruske letelice u koji su egipatski aerodromski radnici ubacili eksploziv i ističu da je sreća što avion Er Srbije nije završio prema istom terorističkom scenariju.

Orhan Dragaš ukazuje na to da na aerodromima bliskoistočnih zemalja gotovo da nema kontrole i bezbednosne procedure, pa kako je naveo, može svašta da se nađe u avionima koji odatle poleću. Beograd je, ukazuje, prva destinacija sa ozbiljnom kontrolom.

- Treba znati da svaki putnički avion ima kargo, ali se ne sme nikako na civilnom letu naći oružje, već postoje specijalni letovi pod UN kojima se prevozi kao kargo pošiljka.

S obzirom na to da je let putnički, nije reč o trgovini raketama, već o mogućoj oružanoj akciji - naveo je Dragaš i naglasio da je sreća što se nije desilo da avion Er Srbija, poput ruskog, bude dignut u vazduh daljinskim upravljačem.

Stručnjaka za terorizam Darka Trifunovića ne iznenađuje što je oružje krenulo iz Libana, niti da su SAD krajnja destinacija i verovatno meta.

Neverovatno je da eksploziv ulazi u avion na redovnoj liniji, ali ne i za čuđenje jer se zna da u Libanu deluje nekoliko terorističkih grupa i da to faktički i nije država.

- U toj zemlji kao najveća organizacija deluje Hezbolah, imaju i Hamas i tzv. Islamsku državu. Zato se mora videti ko je uneo oružje u avion i o kakvim je tačno raketama reč, ali teško da su one za civilnu upotrebu - pojašnjava Trifunović za "Vesti".

On naglašava da je u više navrata upozoravao da teroristi koriste sve kanale i tokove.

- Er Srbija radi u okviru Etihada, pa je pitanje kome dve aviokompanije mogu da posluže. Ovog puta, na sreću, Srbija nije bila meta, što ne znači da neće biti ubuduće - upozorio je Trifunović.

Rakete za letelice i oklopna vozila

Rakete nađene u subotu uveče na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, prema saznanjima TV N1 su po nalogu Trećeg tužilaštva privremeno oduzete i odnete na ispitivanje. Reč je o dve navođene rakete tipa AGM 114 koje se mogu instalirati na avione, helikoptere, kao i na oklopna vozila, a otkrivene su tako što su policijski psi detektovali prisustvo heksogena.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online