Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.02.2016.
12:34
Tanjug, Vestionline A

FOTO: Svi plakali na komemoraciji

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije danas je održana komemoracija povodom pogibije službenika srpske ambasade u Tripoliju Slađane Stanković i Jovice Stepić.

- Posle dve godine na funkciji ministra spoljnih poslova i svega što je uloženo u njihovo oslobađanje shvatio sam da je Slađana postala simbol mnogih zaposlenih u MSP, onih bez kojih ne bi mogla da funkcionše ni visoka politika ni diplomatija, a koji se praktično ni ne vide - rekao je Dačić.

Istina će biti utvrđena

- Jovica Stepić je ugradio sebe u našu ambasadu u Tripoliju tokom toliko godina - rekao je Dačić, dodavši da je bio "konstanta tog kolektiva".

- Kažu da je bio pravi Srbijanac i da nije bilo Srbina u Libiji koji nije znao za njega - rekao je on.

- Istina o njihovom stradanju će biti utvrđena, da li su bili meta ili samo kolateralna šteta - poručio je Dačić, ali da su oni, bez obzira na rezultate te istrage, postali žrtva vremena u kome živimo.

- Sada nije bezbedno šetati ulicama Pariza, Džakarte, Istanbula zbog terorizma. Srbija traži objašnjenje zašto su baš oni postali kolateralna šteta - rekao je Dačić, istovremeno uputivši apel javnost Srbije da ne vređaju uspomenu na Slađanu Stanković i Jovicu Stepuća natpisima "koji nemaju veze sa realnošću ".

Služili Srbiji

Komemoraciji je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić, koji je, kao i Dačić, izrazio saučešce porodicama poginulih.

Na komemoraciji je ocenjeno je da se današnjim skupom odaje počast tragično nastradalima, koji su "hrabro izgubili život dok u služili našoj zemlji".

Slađana Stanković je u MSP od 2000. godine, u Službi za vezu, a u Tripoliju je bila od 2006.

Jovica Stepić je u Tripoliju bi od 1993. godine.

Tanjug
Suprug stradale Slađane Stanković sa ćerkom

Nismo sačuvali našu Slađu

Prisutnima se obratio i Miroljub Ivezić, Slađanin nadređeni, rekavši da je Odeljenje za informatiku i telekomunikacije "u šoku i neverici".

- Ovakva tragedija se nikada nije desila, nismo sačuvali našu Slađu - rekao je on.

On je podsetio da Slađanu sreo u Beogradu pre nego što je poslednji put otputovala u Tripoli i da ju je tada pitao kako joj je tamo, da li je opasno:

- Rekla mi je: "Nije strašno, kada se pojavim da platim neke račune Libijci me propuštaju, ni na ulici nema nikakvih problema, sve je u redu" - rekao je Ivezić.

Neverica i bol

Posle toga je otišla u Libiju a "nisam znao da zapravo odlazi u večnost i slavu", dodao je Ivezić.

Prema njegovim rečima, 8. novembra 2015., kada su oteti, usledio je šok, a sada i tragedija.

- U Službi je bila neverica i bol, mislili smo da vest nije tačna - rekao je on, podsetivši da je veliki broj Srba koji su se vratili iz Libije to uspeo zahvaljući njenom profesionalizmu i hrabrosti, za šta je dobila i nagradu za podvige 2011.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online