Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.02.2016.
05:50
Lj. Ivanović - Vesti A

Beogradski Prokop ukrali u Hongkongu

Srpska vlast se propisno izblamirala objavljujući dizajn konačnog izgleda buduće glavne železničke stanice u Beogradu. Naime, srpski mediji objavili su pismo inženjera koji je projektovao prikazanu zgradu, ali ne za Beograd, već za železničku stanicu u Hongkongu.

Facebook/Polovni Buntovnik
"Umetnut" Hram Svetog Save: Beogradski Prokop

- Kada sam prvi put u "Politici" video ilustraciju budućeg železničkog čvora Prokop u Beogradu, glasno sam se nasmejao - napisao je na početku pisma srpskoj javnosti Endru Bromberg, direktor borda firme Aedas koji je autor projekta stanice Vest Kaulun u Hongkongu.

- Bilo je odmah jasno da se radi o dorađenoj ilustraciji projekta za izgradnju železničke stanice Vest Kaulun u Hongkongu, delu velikog železničkog projekta "Ekspres rejl link", projekta koji sam lično osmislio i na kojem se već uveliko radi, počevši od 2009. godine. Niko iz Srbije i Beograda nikada nije kontaktirao sa nama tim povodom. Jasno je da je neko uzeo pozadinu Beograda i nalepio je na našu maketu. Nadam se da taj predlog niko ne shvata ozbiljno i da ga od sada treba tretirati samo kao zabavno štivo. Siguran sam da će sada, kada javnost bude obaveštena o istini, ilustracija biti odbačena - napisao je autor projekta iz Hongkonga.

On je dodao da je spreman da Beogradu pomogne u dizajniranju stanice, ali i da se rešenja ne mogu jednostavno preslikavati jer svaki grad ima svoje specifičnosti. Projektant podseća i na problem plagijata.

 

Nema prepisivanja / Prokop i u Hong Kongu!?http://freshome.com/2012/05/02/worlds-largest-underground-high-speed-rail-station/ Posted by Ministarstvo prostora on Tuesday, October 23, 2012

- Plagiranje je ozbiljno pitanje i širom sveta ljudi i firme preduzimaju određene korake kako bi zaštitili svoju intelektualnu svojinu, uključujući i arhitektonske ideje. Nadam se da vaš grad neće urušiti svoj integritet, sada kada je istina na videlu - istakao je Bromberg.

Železnice Srbije se ovim povodom nisu oglasile u javnosti, kao ni na naš poziv da komentarišu kako se projekat s Dalekog istoka, star sedam godina, pojavio sada u Srbiji.

Projekat za kampanju

Za završetak stanice Prokop u Beogradu sa pristupnim saobraćajnicama biće potrebno oko 150 miliona evra, od čega je 25 miliona iz kredita Kuvajtskog fonda za razvoj. Stanica je inače projekat rekordno duge gradnje. Od 1979. vlasti su puzećim tempom gradile Prokop. Ali su se i sve vlasti fotografisale u predizbornim kampanjama.


 

POVEZANE VESTI

Sreda 24.02.2016. 12:04
Каква гомила дилетаната , мислили ако су купили дипломе да сада могу да краду нечију интелектуалну својину. Човек треба да их тужи и тражи одштету. Београд под водом је иста прича само чека да буде испричана.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online