Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.02.2016.
02:00
J. L. Petković - Vesti A

"Kosovsko proleće" sa zastavom NATO

Ko ne poznaje prilike na Kosovu ne bi znao da je juče opozicija protestovala u Prištini i to na dan kada albanska većina slavi osmu godišnjicu samoproglašenja nezavisnosti. Činilo bi mu se da je protest u Tirani. Zastavama Albanije koje sugerišu na politiku ujedinjene Albanije, opozicija je poslala jaču poruku od one koja je navodno bila povod skupa - protivljenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Čak je i pripadnici obezbeđenja protesta, koji su bili obeleženi belim trakama, oduzeli jednom demonstrantu zastavu Kosova. Dobrošle su, s druge strane, bile zastave Švedske, Nemačke, SAD i NATO-a.

Tanjug
Dole vlast: Protesti u Prištini

Pred nekoliko hiljada pristalica, u blizini mesta gde je nešto ranije Atifete Jahjaga održala smotru povodom proslave, lider opozicije Aljbin Kurti ponovo je poručio da u Prištini počinje "kosovsko proleće", nesvesno podsetivši sunarodnike na film "Kad proleće kasni" rađen po motivima ratnog dnevnika Fadilja Hodže. I posle toliko vremena i pokušaja, ironija u svakom smislu. 

Zvanična počast Jašariju

Godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti Mustafa i Tači obeležili su u Prekazu, rodnom mestu osnivača OVK Kosova Adema Jašarija, gde su položili cveće u Memorijalnom centru.

Baš kao i lider Inicijative za Kosovo, Fatmir Ljimaj, verovatno među poslednjima koji bi mogao da govori o toj temi, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj tvrdio je da okupljana masa smenjuje vladu zbog korupcije, nezaposlenosti i uništene ekonomije. 

Očekujući nemire, policija je rasporedila sve raspoložive snage u okolini, a uhapšeno je pet osoba kod kojih su pronađene palice i flaše napunjene benzinom. 

Prema policijskim izvorima, iz Prizrena je put Prištine krenulo oko 40 autobusa, a iz Đakovice, Peći, Dečana, Kline, Istoka, Mališeva i ostalih metohijskih opština oko 300. Iz Kosovske Mitrovice krenulo je oko 40 punih autobusa, a u konvoju su im se priključili i demonstranti iz Vučitrna i Obilića. 

Opozicija je najavila da će protestovati sve dok Isa Mustafa i Hašim Tači ne podnesu ostavke, najavljivali su da će krenuti na vladu bagerima, ali već do zatvaranja ovog broja razlišli su se mirno. Tek je po neki entuzijasta ostao na stepeništima obližnjih zgrada ili sedeći na montažnim skelama čekao prevoz kući. 

Demonstranti su uzvikivali parole "Zajednica srpskih opština i demarkacija neće proći", a u rukama nosili "crvene kartone" vladi i premijeru Kosova. Opozicija već mesecima traži ostavku vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ali kako grupu opozicionih stranaka predvode bivšli lideri OVK - Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj, nameće se zaključak da je borba za vlast motivisana bežanjem od optužnica Specijalnog suda za ratne zločine OVK. Dosadašnji protesti opozicije su bili nasilni.   


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online