Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.02.2016.
03:30
J. L. Petković - Vesti A

Jevtić: Priština nije svesna opasnosti džihada

Podaci NATO pokazuju da je više od 600 građana sa Kosova otišlo da se bori za Islamsku državu, a zvanični podaci koje smo dobili je da je reč o blizu 300 lica. Ko su, ko ih je regrutovao i kako su otišli, nema zvaničnih podataka, ali se veruje da već postoji određena mreža za reguraticiju gde su u prvom redu parama privlače mladi i siromašni da se pridruže ratu za ID - kaže za "Vesti" Dalibor Jevtić, kosovski ministar za povratak i član Saveta za bezbednost Kosova.

A. Čukić
Dalibor Jevtić

Javno se malo govori o problemu ID, a na zatvorenim sastancima? 
- Nakon informacije da je prvi potpredsednik Vlade Kosova Hašim Tači dobijao direktne pretnje od vođe islamskih radikalista i nakon hapšenja ispred manastira Visoki Dečani, malo se više govori javno, pre svega mislim na pojedine medije na albanskom jeziku. Ipak, to je nedovoljno, s obzirom na opasnost koju taj problem donosi.

Zašto policija krije da je kod islamista uhapšenih ispred Visokih Dečana, pronađena i zastava ID? 
- Isto pitanje sam postavio kolegama u vladi. U medijima na albanskom jeziku je bila informacija da je pronađena zastava, velika količina municije i da postoji povezanost jednog od uhapšenih sa pokušajem odlaska na ratište u Siriji i Iraku. Već neko vreme predstavnicima međunarodnih institucija na Kosovu govorim da posebno zabrinjava ćutnja pojedinih institucija. Ta grupa uhapšenih nikako nije krenula na piknik, postoji sumnja da su oni čak i pucali na povratnike u Berkovu, u opštini Klina. 

Da li su preduzeti konkretni koraci na suzbijanju ekspanzije ID? 
- Kao član Saveta za bezbednost Kosova dobio sam zvaničnu potvrdu da su preduzeti određeni koraci. Oko 60 povratnika iz Sirije i Iraka nalazi u zatvoru, a njih oko 50 pod stalnom prismotrom nadležnih službi. Govori se da Policija Kosova "situaciju drži pod kontrolom", međutim, nakon što je, u suštini Kfor, zaustavio i uhapsio grupu islamista ispred manastira, očigledno je da mora više da se radi na sprečavanju ekspanzije islamskog radikalizma na Kosovu.

Neki tvrde da su pojedine džamije glavni regrutni centri? 
- Sve zvanične informacije koje i kao ministar u Vladi dobijam su upravo na sastancima Saveta za bezbednost Kosova. Ne bih se bavio spekulacijama, ali postoje informacije koje ukazuju da se preti pojedinim imamima, onima koji ne žele da propagiraju tu vrstu radikalnog islamizma, da to moraju da čine. I mislim da je to pitanje upravo za islamsku zajednicu. Siguran sam da velika većina muslimanskih vernika na Kosovu ne podržavaju širenje ovakve opasne pojave i širenje islamskog radikalizma. 

Srbi prvi na udaru

Da li su Srbi na Kosovu meta ID, posle Visokih Dečana može se zaključiti da jesu? 

- Najviše zabrinjava upravo činjenica da srpski narod može da bude prvi na udaru i to zbog generalno svega što se dešavalo u ne tako davnoj proslošti. Upravo zato na svakom sastanku i u svakoj prilici govorim o ovom problemu. Tražim, zahtevam i insistiram na zaštiti povratnika i srpskog naroda, ali i građana i na na prevenciji u svakom smislu. 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online