Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 10.02.2016.
12:34
Vestionline A

Hag podviknuo: Srbija ne sarađuje, uhapsite radikale!

Haški tribunal ponovo je u sredu pozvao vlasti Srbije da bez odlaganja uhapse i u Hag izruče troje članova Srpske radikalne stranke koji su optuženi za nepoštovanje tog suda.

Tanjug
Šešelj ne da svoje radikale

Raspravno veće je konstatovalo da Srbija nije učinila ništa da sprovede sudski nalog za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića i izrazilo "ozbiljnu zabrinutost" zbog "izostanka napora" srpskih vlasti i "propusta da sarađuju" sa Tribunalom.

- Raspravno veće je ozbiljno zabrinuto zbog izostanka napora Vlade Srbije i njenog propusta da sarađuje u hapšenju optuženih, konstatovao je predsedavajući sudija Alfons Ori na raspravi u sredu, na kojoj je učestvovao i srpski zastupnik Saša Obradović.

Sudija Ori je, u oštrom tonu, više puta naglasio da srpske vlasti imaju pravnu obavezu da "bez odlaganja" sprovedu nalog Tribunala za hapšenje troje optuženih, javljaju beogradski mediji.

U suprotnom, naglasio je sudija Ori, Savet bezbednosti UN, kome je Tribunal prijavio Srbiju zbog nesaradnje, "mogao bi preduzeti dalje mere!”.

Vlada aktivna oko naloga Haga

Što ne prijavite Francusku?

Obradović je podsetio da takva prijava nikada nije podneta protiv Francuske koja je odbila da, u sličnom postupku zbog nepoštovanja suda, Tribunalu izruči bivšu portparolku haškog tužilaštva Florans Artman.

Francuska, kako je rekao Obradović, nalog za hapšenje Artmanove nije sprovela od 2011. "Za ljude u Srbiji, to je dokaz da nisu sve članice UN ravnopravne pred Tribunalom", kazao je zastupnik Srbije.

Predsedavajući sudija je insistirao da mu predstavnik Srbije Saša Obradović odgovori "koje je smislene akcije Srbija preduzela da optužene uhapsi".

Obradović je uzvratio da, ako mu se dozvoljava da govori samo o hapšenju, "ne bi imao šta da kaže i mogao bi da sedne", ali da je "Vlada bila aktivna" u vezi sa nalozima Tribunala.

- Dakle, vaš odgovor je: Nismo uradili ništa...a vaša primarna obaveza bila je da uhapsite optužene - protumačio je sudija Ori.

Obradović je uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o "političko-bezbednosnim aspektima" saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da "situacija od kraja 2014. nije ni malo jednostavna", o čemu je sud, po njegovim rečima, detaljno izvestila u poverljivim podnescima.

U toku je, kako je Obradović kazao, "političko-bezbednosno procenjivanje", Ministarstvo pravde Srbije "sprovodi opširne konsultacije", a "organi postupaju u skladu sa zakonom o saradnji s Tribunalom".

Vlada Srbije "nije razumela potrebu predsednika Tribunala da u oktobru 2015. Srbiju prijavi Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje", naglasio je Obradović.

Srbija neće da štiti optužene

Obradović je rekao i da je inicijativa koju je Srbija pokrenula kod predsednika Tribunala da njenom pravosuđu bude ustupljen postupak protiv troje radikala nije pokušaj da "štiti optužene, upravo suprotno". On je odbacio raniju tvrdnju tužiteljke u ovom postupu Dijane Elis, koja nije prisustvovala današnjoj raspravi, da time "Srbija stvara stanje nekažnjivosti".

Odgovor predsednika Tribunala na tu inicijativu, Srbija je dobila u utorak, ali je on poverljiv, rekao je Obradović, koji je indirektno zamerio raspravnom veću što je predlog Beograda, koji je takođe bio poverljiv, objavilo.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.02.2016. 15:06
Ne podnosim "vadikave" jer su podguzne muve svakoj vlasti ali Srbija ne sme vise ni po koju cenu da izruci bilo koga HASKIM ZLIKOVCIMA .Tu nema mesta bilo kakvom pogadjanju ili bilo kakvim kalkulacijama . Mada ne smemo zaboraviti da Srbiju danas vodi najveci gmizavac i najvece govvno izzdajnicko i da tsj sumanuti moze svasta da odluci .
Sreda 10.02.2016. 15:56
Ta podmukla gnjida gura i dalju Srbe (sebi najblize) u Hag ... sotona
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online