Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 01.02.2016.
19:10
Vestionline A

Zukorlić: Autonomija Sandžaka u interesu Srbije!

Sandžački muftija Muamer Zukorlić izjavio je da je autonomija Sandžaka, kao nekevrste prekogranične evrospke regije, u interesu i Srbije i Crne Gore.

Tanjug
Sandžački muftija brine za interese Srbije

- U interesu je i Srbije i Crne Gore i njihovih građana da Sandžak bude definisan kao neka vrsta prekogranične evropske regije sa izvesnim stepenom autonomije, kao što je Evropa puna takvih primera. I takve regije su zapravo garant stabilnosti, a ne destrukcije. Nije mi jasno zašto Srbija u tome ne vidi viši stepen interesa za sebe u pogledu veze sa Crnom Gorom, ta veza bi bila relaksirana, ne bi bilo crvene linije - kazao je Zukorlić.

On je dodao da je granica između Crne Gore i Srbije za njega "neprirodna granica, a neprirodne granice uvek prouzrokuju probleme i pošto to ne možemo rešavati negacijom te granice, najbolje je premošćavanje te granice uz pomoć regije Sandžaka".

Zukorlić je za "Alo" najavio i da će Bošnjačkoj demokratskoj zajednici preporučiti da bude oprezna u vezi sa predizbornim koalicijama i da je veoma moguće da zbog interesa naroda posle izbora participiraju u Vladi Srbije.

- SNS je sklopio koalicioni sporazum sa SDP Rasima Ljajića samo na parlamentarnom nivou, tako da je pitanje lokalnih izbora još potpuno otvoreno. I narod i političke stranke polako sazrevaju, pa se može računati na neku relaksaciju odnosa i pokušaj saradnje. Naravno principijelno, i u vezi sa stvarima koje su od interesa za bošnjački narod, ali i za sve građane koji žive u Sandžaku. To je moje mišljenje i ja ću takvu preporuku dati stranci Bošnjačke demokratske zajednice, za koju se u medijima kaže da je bliska muftiji Zukorliću.

Upitan da li bi savetovao BDZ da uđe u Vučićevu vladu, Zukorlić navodi da "na vlasti treba da budu oni koji dobiju stvarnu podršku naroda, a ne ona stranka koja se uoči izbora utapa u stranku za koju se zna da će dobiti većinu. To je moj princip".

- Onaj ko bude imao solidnu podršku građana treba da participira u vlasti. Najbitnije je ono što je vladajuća stranka sa premijerom Vučićem na čelu ispostavila kao ključni zadatak, a to je obračun sa kriminalom i korupcijom. Bitno je da se to nastavi i da to važi i za Novi Pazar, ne samo za Beograd. Za bošnjačke stranke cilj je da budu u vlasti, ali naravno pod jednim vrlo principijelnim uslovom, koji nažalost do sada nije bio vidljiv, a to je da u toj vlasti, odnosno u ministarskim foteljama, budu predstavnici svog naroda, a ne predstavnici svog interesa kao do sada - kazao je Zukorlić.

Na pitanje da li misli na Ljajića i Sulejmana Ugljanina, on je kazao da su "do sada oni upražnjavali republičku i lokalnu vlast". 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.02.2016. 20:15
Nije čovek uopšte pogrešio... autonomija sandžaka je apsolutno u interesu ove i ovakve srbije.. Ali - APSOLUTNO...
Ponedeljak 01.02.2016. 21:57
Pomesao si loncice zukorlo! Sandzak nije isto sto i Raska, jer je Sandzak Raska! A Raska je iskljucivo bila i ostala srpska! Dakle Raska ne moze da dobije autonomiju jer je veci centar srpstva od BGa!
Utorak 02.02.2016. 01:28
Добићеш Зуки.....само треба јаче да зинеш!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online