Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 01.02.2016.
19:10
Vestionline A

Zukorlić: Autonomija Sandžaka u interesu Srbije!

Sandžački muftija Muamer Zukorlić izjavio je da je autonomija Sandžaka, kao nekevrste prekogranične evrospke regije, u interesu i Srbije i Crne Gore.

Tanjug
Sandžački muftija brine za interese Srbije

- U interesu je i Srbije i Crne Gore i njihovih građana da Sandžak bude definisan kao neka vrsta prekogranične evropske regije sa izvesnim stepenom autonomije, kao što je Evropa puna takvih primera. I takve regije su zapravo garant stabilnosti, a ne destrukcije. Nije mi jasno zašto Srbija u tome ne vidi viši stepen interesa za sebe u pogledu veze sa Crnom Gorom, ta veza bi bila relaksirana, ne bi bilo crvene linije - kazao je Zukorlić.

On je dodao da je granica između Crne Gore i Srbije za njega "neprirodna granica, a neprirodne granice uvek prouzrokuju probleme i pošto to ne možemo rešavati negacijom te granice, najbolje je premošćavanje te granice uz pomoć regije Sandžaka".

Zukorlić je za "Alo" najavio i da će Bošnjačkoj demokratskoj zajednici preporučiti da bude oprezna u vezi sa predizbornim koalicijama i da je veoma moguće da zbog interesa naroda posle izbora participiraju u Vladi Srbije.

- SNS je sklopio koalicioni sporazum sa SDP Rasima Ljajića samo na parlamentarnom nivou, tako da je pitanje lokalnih izbora još potpuno otvoreno. I narod i političke stranke polako sazrevaju, pa se može računati na neku relaksaciju odnosa i pokušaj saradnje. Naravno principijelno, i u vezi sa stvarima koje su od interesa za bošnjački narod, ali i za sve građane koji žive u Sandžaku. To je moje mišljenje i ja ću takvu preporuku dati stranci Bošnjačke demokratske zajednice, za koju se u medijima kaže da je bliska muftiji Zukorliću.

Upitan da li bi savetovao BDZ da uđe u Vučićevu vladu, Zukorlić navodi da "na vlasti treba da budu oni koji dobiju stvarnu podršku naroda, a ne ona stranka koja se uoči izbora utapa u stranku za koju se zna da će dobiti većinu. To je moj princip".

- Onaj ko bude imao solidnu podršku građana treba da participira u vlasti. Najbitnije je ono što je vladajuća stranka sa premijerom Vučićem na čelu ispostavila kao ključni zadatak, a to je obračun sa kriminalom i korupcijom. Bitno je da se to nastavi i da to važi i za Novi Pazar, ne samo za Beograd. Za bošnjačke stranke cilj je da budu u vlasti, ali naravno pod jednim vrlo principijelnim uslovom, koji nažalost do sada nije bio vidljiv, a to je da u toj vlasti, odnosno u ministarskim foteljama, budu predstavnici svog naroda, a ne predstavnici svog interesa kao do sada - kazao je Zukorlić.

Na pitanje da li misli na Ljajića i Sulejmana Ugljanina, on je kazao da su "do sada oni upražnjavali republičku i lokalnu vlast". 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.02.2016. 20:15
Nije čovek uopšte pogrešio... autonomija sandžaka je apsolutno u interesu ove i ovakve srbije.. Ali - APSOLUTNO...
Ponedeljak 01.02.2016. 21:57
Pomesao si loncice zukorlo! Sandzak nije isto sto i Raska, jer je Sandzak Raska! A Raska je iskljucivo bila i ostala srpska! Dakle Raska ne moze da dobije autonomiju jer je veci centar srpstva od BGa!
Utorak 02.02.2016. 01:28
Добићеш Зуки.....само треба јаче да зинеш!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online