Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 29.01.2016.
10:59
Vestionline A

Locirane vehabije u Surčinu, sumnja se da su ekstremisti

Bezbednosne službe Srbije evidentirale su u beogradskom naselju Surčin grupu vehabija za koje se smatra da pokušavaju da vrbuju ljude.

Tanjug
Sve više vehabija dolazi u Srbiju

Ovu grupu predvode braća Jetis i Naser S. a u grupi je, prema poslednjim informacijama, desetak vehabija, od kojih većina radi i boravi u Nemačkoj, ali svaki slobodan trenutak koriste da dođu u Srbiju i šire svoje učenje

Mediji navode da oni imaju kontakte i sa novopazarskom "Furkanom", koja, prema jednoj verziji, važi za ispostavu vehabijske kolonije iz Gornje Maoče, a prema drugoj, da je podređena dvojici Albanaca sa Kosova i Metohije.

Prema dobro obaveštenim izvorima, u jednoj od njihovih kuća u Surčinu obavljaju i klanjanje, dok evrima koji dolaze iz zapadne Evrope pokušavaju da vrbuju nove sledbenike, mahom Rome.

Službe bezbednosti su do sada u Beogradu evidentirale više od 200 vehabija, od kojih najveći broj živi u naseljima Ledine i Zemun, a u glavnom je reč o izbeglicama sa Kosova i Metohije, koje su povezane sa mesdžidima u Prizrenu, Bujanovcu i Gračanici.

Smatra se da u celoj Srbiji ima oko 500 pobornika vehabizma, od kojih je najmanje iskrenih posvećenika, dok se veliki broj njih samo karakteristično oblači (kraće pantalone, duga brada).

Među domaćim vehabijama jedan broj je ozbiljno ogrezao u kriminal i uključen je u ilegalno prebacivanje migranata, trgovinu drogom i regrutovanje boraca za Siriju.

Jedan beogradski selefija izjavio je da, osim u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Beogradu, sve više vehabija ima u Novom Sadu, Loznici i širom Šumadije.

Bezbednosne službe procenjuju da beogradske vehabije godinama predvodi Goran Pavlović zvani Abdulah, koji je poslednji put lociran u Siriji i koji je živeo u Gornjoj Maoči.

POVEZANE VESTI

Petak 29.01.2016. 13:43
Na stranu bezbednosni rizik ali sledeci deo teksta je vrlo zanimljiv : "dok evrima koji dolaze iz zapadne Evrope pokušavaju da vrbuju nove sledbenike, mahom Rome. " ???? Da postavim pitanje - zvanicno kazu da srpska emigracija broji oko 4 miliona ljudi kojekude ? KOLIKO vas od tih 4 miliona je spremno da finansira - da kazem - eventualnu borbu za srpsku stvar ?
Petak 29.01.2016. 11:27
Ne budalite. Iako je terorizam realna pretnja i treba ga suzbijati ako se vecnemoze iskorjeniti , vi o ovih 500 " vehabija" pisete kao da ih je 50 hiljada. Sta da radi narod u Srbiji? Da po noci podbaca vrata stolicom ? Pa u Francuskoj i Njemackoj onda niko nebi spava vec bi izbezumljeni, godinama nespavanja , prestali da idu na posao i izlaze iz bunkera. Manite se" dobro obavjesteni izvora " i ne stvarajte zbrku u narodu koi je i ovako bombardovan politickom i sund propagandom da je obnevidio kod rodjeni ociju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online