Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.07.2015.
12:50
alo rs A

Džihadisti koji su planirali napad u Beogradu ovog vikenda na slobodi

Ovog vikenda na slobodi bi trebalo da se nađu i poslednji pripadnici vehabijske grupe koja je pre osam godina pokušala da ubije sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića, a u planu su imali i napade na javne i kulturne objekte i strane ambasade u Beogradu, kao što je Ambasada SAD, te zgrade "Beograđanke" i Narodnog pozorišta.

Reuters/D.M.
Od danas vehabije na slobodi

Prema saznanjima lista "Alo!", većina njih, a posebno vođa ove grupe Senad Ramović zvani Becan, ne samo da u zatvoru nisu prevaspitani već su na krilima pojave ISIS-a dodatno radikalizovali svoje stavove i samo je pitanje vremena kada će ponovo krenuti u slične poduhvate.

- Kod Ramovića procena rizika upućuje na visoku verovatnoću da ponovi slična krivična dela. On u budućnosti namerava da nastavi džihadističku borbu, a u KPZ Niš je širio radikalne stavove među ostalim zatvorenicima, govoreći da njegov život nema smisla ako ne postane "šehid", tj. onaj koji umire boreći se za Alaha. Ramović je pred drugim zatvorenicima i dalje pretio likvidacijama pripadnicima srpske bezbednosti, ali i pojedinim istaknutim predstavnicima islamske zajednice na teritoriji Srbije - otkriva izvor lista "Alo!" blizak srpskim bezbednosnim strukturama.

Svedočio i Zukorlić

Na suđenju vehabijama u Specijalnom sudu u Beogradu kao svedok se pojavio i muftija Muamer Zukorlić, koji je tvrdio da su vehabije htele da ga ubiju. Muftija je svojim svedočenjem puno doprineo da neke od vehabija, poput Ramovića, dobiju višegodišnje zatvorske kazne.

Prema njihovim izvorima, potencijalno veliku opasnost bi mogao predstavljati i Nedžad Bulić zvani Nedžo, koji se u zatvoru pridružio Ramovićevoj vehabijskoj grupi.

- S obzirom da Bulić odlično zna arapski jezik, on je u KPZ Niš imenovan za novog imama u tamošnjem "mesdžidu" i samim tim je imao veliki uticaj na druge osuđenike islamske nacionalnosti - kaže naš izvor koji podseća da je Bulić uhapšen u martu na sarajevskom aerodromu, a namera njegove terorističke grupe bila je da napadne fudbalski stadion u Novom Pazaru.

Okružni sud u Beogradu osudio ga je na sedam godina zatvora.

Na slobodi se iz ove grupe već nalaze Fuad Hodžić, Adnan Hot, Mirsad Prentić, Jasmin Smailović, Erhan Smailović i Muamer Salković. Od vehabizma se sa ovog spiska distancirao samo Mirsad Prentić, koji je zbog opasnosti da mu se bivši saučesnici osvete robijao u odvojenom odeljenju. Svi ostali u izveštajima sudskih i bezbednosnih organa označeni su kao osobe koje su spremne na ponovno udruživanje radi terorističkih aktivnosti. Zanimljivo je to da su svi zatvorsku kaznu služili barem tri godine kraće od one na koju su bili prvobitno osuđeni.

Prentić ubijen na planini Ninaja!

U okršaju policije sa ovom terorističkom grupom ubijen je Ismail Perentić na planini Ninaja kod Novog Pazara. Sudeći po pronađenoj ogromnoj količini oružja, sanitetskog materijala, vozila i eksploziva i ostale vojne opreme, ova grupa bila je finansirana iz inostranstva, odakle su dolazili i nalogodavci, čija imena će verovatno ostati tajna.

Ova grupa je kontaktirala sa istomišljenicima iz BiH, odnosno vehabijama Nusretom Imamovićem iz Maoče kod Brčkog i sada pokojnim Ismetom Baćićem, ali i Ebu Muhamedom iz Beča u Austriji i studentima iz Meke u Saudijskoj Arabiji, koje su pitali za mišljenje o ubistvu muftije Zukorlića.

Tužilaštvo je navelo da su pojedinci iz ove grupe snimili i film po uzoru na bombaše ubice, te da je namera finansijera iz inostranstva bila da ulice u Srbiji počnu da liče na ulice kakve ostaju nakon akcije bombaša samoubica.

POVEZANE VESTI

Subota 25.07.2015. 13:49
Dogovorili se smrdljivi huso i haso posle klanjanja u spicastim kucicama da napadaju sve sto nije po njihovom bolesnom knjigom....koja se cita na toaletu kad imas tvrdu stolicu...kako se ono zvase ta knjiga djavolija, da nije diznejlend..crvenokapa i deset napaljenih patuljaka....koji ju dobro izkara....Al da se vratimo na husa i hasa koji nepripadase u ovijim krajevima, no im ocevi dodjose ovamo " na kamilama'...njihovi preci srameci se krecase, izbegavase gradove al zato voljese sume-zbunje i makadamske puteve...krijuci se nocu u gradove sunjase, nesto za klopu da nadju...ko kerovi kipre izmjesani paraziti skotevi....sta ce te vi ovamo kad vam je pustinja vasa handzarska domovina......maaaaaarsssssss pascat natrag okle dolazite, u suprutnom ce morat jos deset haagova naccistickih da Postave !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online