Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.05.2010.
17:10
Vestionline A

Generalni sekretar NATO u Dečanima

Vikarni episkop lipljanski i arhijerejski zamenik Eparhije raško-prizrenske Teodosije primio je danas u manastiru Visoki Dečani Generalnog sekretara NATO saveza Andreasa Foga Rasmusena i grupu od deset ambasadora članova NATO Saveta.

 Rasmunsen u poseti Dečanima
 

U jednočasovnom susretu vladika Teodosije je govorio o teškoj bezbednosnoj situaciji u kojoj žive kosovski Srbi i svetinje SPC na prostoru Kosova i Metohije, saopšteno je iz ove eparhije.

"Naročito je istaknuta zabrinutost SPC zbog nedavnog niza napada na srpske povratnike u metohijskom selu Žač što je u velikoj meri pokazalo da za srpske povratnike na Kosovo i Metohiju još ne postoji minimum sloboda i garancija za normalan i bezbedan život.


Vladika Teodosije je posebno preneo zabrinutost koju je povodom napada na povratnike i nasilnog presecanja srpske mobilne telefonije izrazio i Sveti arhijerejski Sabor prilikom svog nedavnog zasedanja, rekavši da ovakvi postupci, koje su nažalost vršeni uz aktivno učešće kosovske policije koja je obezbeđivala uništavanje telekomunikacione opreme, dodatno otežavaju život srpskog naroda i dovode u pitanje njegovu budućnost na ovim prostorima.

Generalni sekretar NATO u razgovoru sa vikarnim episkopom lipljanskim i arhijerejskim zamenikom Eparhije raško-prizrenske Teodosijem
 

Posebno je naglašena i činjenica da se mnogi srpski povratnici, ali i Crkva, suočavaju sa velikim problemima oko rešavanja svojih imovinskih prava. Vladika Teodosije je napomenuo da više od polovine imanja manastira Dečani još nije priznato od strane lokalnih vlasti i da su manastiru prošle godine otvoreno pretile albanske ekstremističke grupe zbog pitanja manastirske zemlje.


Vladika je naglasio da je Crkva po svojoj prirodi otvorena za dijalog sa svim ljudima dobre volje jer je dijalog neophodan u cilju uspostavljanja poverenja i prevazilaženja posledica rata, ali da međunarodna zajednica mora i dalje da ostane snažno prisutna na Kosovu i Metohiji posebno u vidu međunarodnih snaga KFOR-a, koji još obezbeđuje osam najvažnijih objekata SPC u Pokrajini.


"Stav naše Crkve, koji smo preneli i prilikom naših nedavnih poseta Briselu, Rimu, Parizu i Berlinu i razgovora sa tamošnjim zvaničnicima jeste da zaštita najvažnijih srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji treba da ostane u rukama KFOR-a i da bi prenošenje bezbednosnih ingerencija na kosovsku policiju na tim osetljivim lokacijama stvorilo ozbiljne probleme te je stoga potpuno neprihvatljivo za SPC", podvukao je Vladika Teodosije.


On se potom zahvalio Rasmusenu na dosadašnjoj pomoći snaga KFOR-a kako na polju zaštite srpskog stanovništva i svetinja tako i na polju drugih vidova pomoći i obezbeđivanja boljih uslova za život u povratničkim enklavama.i izrazio spremonst da se saradnja i dalje nastavi.


Generalni sekretar NATO Saveza je izneo stav NATO Alijanse da KFOR ne može beskonačno dugo ostati na Kosovu, ali da će sve buduće odluke o načinima zaštite srpskih pravoslavnih svetinja biti donošene nakon vrlo pažljivih analiza i u neposrednom dijalogu sa predstavnicima zajednica i Crkve. On je naglasio posvećenost NATO saveza da se stvore još bolji uslovi za život svih na Kosovu i da je potrebno da predstavnici etničkih zajednica na Kosovu budu još više aktivniji u međusobnom dijalogu u cilju rešavanja gorućih pitanja.

POVEZANE VESTI

Petak 21.05.2010. 19:06
Koliko nas zalosti ova poseta, toliko su zalosni iovi komentari. Draga Braco, treba da se setite Gospodnjih reci da zelimo i neprijateljima nasim spasenje, ane propast. Da ih Gospod u Hramu svome podseti na to sto su ucinili nama i da ih obrati na put Gospodnji. Mi se ne smemo svetiti, Gospod nad vojskama osveta je njegova.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online