Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 20.01.2016.
17:31
Tanjug A

Vučić: Srbija postaje ekonomski tigar

Srbija, ukoliko sprovede ekonomske reforme, a prvi rezultati pokazuju da hoće, može postati ekonomski tigar jugoistočne Evrope, uveren je srpski premijer Aleksandar Vučić.

Tanjug
Vučić nas svojim reformama pretvara u tigra

Vučić, koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u autorskom tekstu objavljenom na zvaničnom portalu tog foruma, kaže da je potencijal za privredni rast u Srbiji veliki.

- Stukturne i ekonomske reforme koje preduzimamo biće ključ za pokretanje tog rasta. Ukoliko to budemo mogli da uradimo, a prvi rezultati pokazuju hoćemo, očekuje se da će Srbija postati ekonomski tigar jugoistočne Evrope - naveo je Vučić.

Iako na raskrsnici između Istoka i Zapada, poručio je premijer, Srbija je posvećena tome da stvori društveni i ekonomski sistem zasnovan na zapadnim standarrima unapređujući istovremeno ekonomske odnose sa svojim istočnim partnerima, kako u smislu ulaganja tako i u smislu trgovine.

U tekstu pod naslovom "Budućnost srpske ekonomije", srpski premijer podseća da su danas konkurentnost i ekonomski rast sve veći izazov i da u tim okolnostima, kako je ocenio, male zemlje ne treba da pokušavaju da promene globalna pravila igre već da donesu ispravnu politiku kako bi najbolje iskoristile područja na kojima beleže rast i stvorila nova.

Prvi rezultati dosad sprovedenih reformi su obećavajući, uveren je Vučić ali, istakao je on, "naše ambicije su mnogo više".

- Želimo da učinimo kvantni skok u smilsu rasta, oslobađajući i jačajući glavne nosioce rasta - fizički i ljudski kapital kao i tehnologiju - rekao je on.

Rok je kraje decenije

Paket reformi, uz prirodne prednosti geografske pozicije Srbije, široka mreža sporazuma o slobodnoj trgovini i politička stabilnost trebalo bi da dovedu do privredne stope rasta od 4-5 odsto na godišnjem nivou u narednim godinama, napomenuo je Vučić.

- Uspešan završetak ekonomskih reformi, viša stopa rasta i okončanje pregovora o pristupanju EU do kraja decenije, predstavljaće konačnu i zvaničnu potvrdu uspeha Srbije u ekonomskoj, socijalnoj i političkoj tranziciji ka liberalnoj, tržišno orijentisanoj demokratskoj zemlji Evrope - zaključio je Vučić.

Strane investicije veće za 30 odsto

Makroekonomska stabilizacija i reforme za poboljšanje konkurentnosti su dale rezultate: strane direktne investicije (FDI) u Srbiji zabeležile su rast od skoro 30 odsto u 2015. godini, ocenio je on.

- Porast stranih direktnih investicija u Srbiji je veći nego u bilo kojoj zemlji centralne i jugoistočne Evrope, što ukazuje da to nije samo posledica ekspanzivnih monetarnih politika globalnih igrača, već je i rezultat naših reformi - objasnio je premijer.

Otuda se, kako je naveo, zbog dvocifrenog rasta izvoza i investicija, predviđena negativna stopa rasta pretvorila u pozitivnu.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.01.2016. 19:43
Вучићу,а ја лав ...какав лав ? страшан лав ! нарогушен и љут сав јер немам шта да једем и да се обучем !
Sreda 20.01.2016. 18:22
"Srbija postaje ekonomski tigar",lepo zvuci ali stvarnost je drugacija,nezaboravljajuci da se u neposrednoj blizini tigra uvek nalaze i druge divlje zivotinje.
Sreda 20.01.2016. 20:47
Jao cvileces ti ko kucka kad te tigrovi dohvate! Vuces ih za rep svojim reformama a oni to ne vole!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online