Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.01.2016.
16:07
Tanjug A

"Što izbeglice ne idu na Kosovo, u centar demokratije"

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija neće dozvoliti povratak izbeglica na svoju teritoriju i da će preduzeti odgovarajuće mere ukoliko neke susedne zemlje povuku jednostrane poteze.

Tanjug
Nećemo biti veći Evropljani od Evropljana: Erjavec i Dačić

Dačić je, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Slovenije Karlom Erjavecom poručio da će Srbija preduzeti odgovarajuće mere ukoliko Hrvatska, Slovenija i Austrija povuku jednostrane poteze kada je reč o rešavanju problema izbeglica i migranata.

Srbija je od početka godine na primila 35.000 iregularnih migranata, što je za 6.000 više nego od januara do maja prošle godine, precizirao je šef srpske diplomatije.

On je objasnio da je Erjavec došao u Srbiju kako bi Vučića izvestio o inicijativi predsednika Vlade Slovenije Mira Cerara, upućene predsedniku Evropke komisije Žan-Klodu Junkeru i premijerima država na balkanskom migracionom putu, o potrebi za iznalaženje zajedničkog odgovora na očekivano povećanje broja migranata.

Čudno što ne idu na Kosovo

Dačić je rekao i da se čudi zašto niko od migranata ne ide na Kosovo u, kako je rekao "centar demokratije i razvoja, na veliku prosperitetnu teritoriju".

- Važno je da budemo međusobno informisani o merama i aktivnostima koje se preduzimaju. To je Vučić i rekao Erjevecu i kao poruku slovenačkom premijeru. Srbija traži i očekuje od EU da se uspostavi i definiše jasna evropska politika po tom pitanju - rekao je Dačić.

Ministar je ponovio da je Srbija protiv jednostranih poteza bilo koje države i poručio da će sve mere morati da budu deo evropske jedinstvene politike.

Dačić je konstatovao da će zatvaranje granica, smanjenje propusne moći i ostalih jednostranih mera, vezi sa Šengenskim sporazumom, kao što to najavljuje Austrija, izazvati lančane reakcije duž cele zapadnobalkanske rute.

- Očekuje se da će takve mere preduzeti Austrija, što će verovatno izazvati reakciju Slovenije, a zatim i Hrvatske. To će nužno dovesti do toga da i mi moramo da preduzimamo određene mere i aktivnosti - rekao je Dačić i dodao da je važno da se izbegnu unilateralna i jednostrana rešenja.

Prema njegovim rečima, reakcija države će zavisiti od reakcije ostalih država na migracionom putu i Srbija ne može i neće da dozvoli da migranti ostanu u zemlji.

- Niko neće ostati u Srbiji ko nije tražio azil po međunarodnim procedurama. Ako neko računa da će da reši problem tako što će migranti ostati u Srbiji, mi vam garantujemo da neće - naglasio je Dačić.

- Mi smo postupali korektnije nego mnoge evropske zemlje, ali nismo baš ni glupi i sugurno da ćemo postupati u skladu sa našim interesima vodeći računa o evropskom putu Srbije. Nećemo biti ništa manje Evropljani od vodećih zemalja EU - zaključio je Dačić.

Slovenci primili 420.000 izbeglica

Tanjug
Karl Erjavec

Njegov slovenački kolega Erjavec je dodao da je u Beograd došao kako bi predstavio inicijativu Cerara u vezi sa migracionom krizom i ukazao na činjenicu da je za manje od četiri meseca u Sloveniju došlo oko 420.000 migranata.

- Znamo da u narednim mesecima možemo da očekujemo da se migracioni talas poveća. Nažalost nema zajedničkog evropskog rešenja i zato je naš predsednik vlade došao sa inicijativom na koji način bismo mogli da rešimo taj problem - rekao je Erjavec, koji nije želeo da iznosi detalje.

Slovenački ministar je potvrdio da će ta država uvesti odgovarajuće mere ukoliko to budu učinile Austrija i Nemačka u vezi sa strožim prijemom migranata.

- Koordinacija među državama na migracionom putu je veoma značajna i Srbiju tu ima izuzetnu ulogu - rekao je Erjavec.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online