Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 18.01.2016.
02:42
J. L. Petković - Vesti A

Zločinci cinkare jedni druge

Nakon zvaničnog saopštenja vlade Holandije da će Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu i Metohiji biti formiran u Hagu, ponovo je krenula licitacija ko bi sve mogao da se nađe na optuženičkoj klupi. Porodice kidnapovanih i ubijenih srpskih civila prstom upiru na Hašima Tačija i Ramuša Hradinaja. Međutim, kada je reč o pojedinim albanskim analitičarima koje citiraju srpski mediji, nije teško zaključiti da postoji ozbiljna bitka između ta dva klana u pokušaju da stvore sliku nevinosti u javnosti.

A. Čukić
Da li će otići na optuženičku klupu: Hašim Tači

Prištinski novinar Miljaim Zeka, za koga mnogi tvrde da je blizak Haradinaju, ponovo je označio kosovske zvaničnike za koje veruje da će biti optuženi u Hagu pred Specijalnim sudom za ratne zločine. Na spisku su, kaže, Hašim Tači, njegov zamenik Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova i Džavit Haljiti, ministar bezbednosnih snaga i Agim Čeku, bivši komandant Glavnog štaba OVK.

Veruje da će se pred sudom naći i nezavisni poslanik Šaip Muja, poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi i bivši komandant Glavnog štaba OVK Bislim Zurapi. Zeka je svojevremeno izjavio da poseduje spisak "sa pečatom tužilaštva", na kome se nalaze imena ljudi koji će biti optuženi pred Specijalnim sudom za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Zeka je bio ratni novinar koji je izveštavao o "uspesima" OVK, a nedavno su ga privele Specijalne jedinice Euleksa jer je u emisiji preneo izjave zaštićenih svedoka u predmetu protiv Dreničke grupe OVK koja se tada teretila za ratne zločine nad civilima.

U tekstu "I pokojnici prodaju imanja", objavljenom u "Vestima" advokat Živojin Jokanović označio je Zeku kao osobu koja je otela imovinu porodici Krstić u Prištini, i to tako što se preminuli Živorad Krstić mesec dana od zvanične smrti "pojavio" u sudu i potpisao kupoprodajni ugovor. Prebacivanjem iz Unmika u Euleks, taj predmet je negde "zagubljen".

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije objavilo je da će Specijalni sud za ratne zločine početi da radi ove godine, i da je o tome postignuta saglasnost sa Evropskom unijom. Sud će se baviti ratnim zločinima koje su 1999. i 2000. počinili pripadnici OVK protiv Srba i političkih protivnika. Biće sastavljen od međunarodnih sudija, a prostorije će mu biti u bivšim zgradama Evropske policije, Evropola, u Hagu.

Delovaće pod pokroviteljstvom Evropske unije koja će ga i finansirati.

Nije šija nego vrat

Holandski šef diplomatije Bert Kunders rekao je da se sud, koji će činiti međunarodne sudije, osniva u skladu sa kosovskim zakonom. On naglašava da to neće biti međunarodni tribunal, već kosovski nacionalni sud koji sprovodi pravdu van Kosova.

Samo da ne bude opstrukcije

- Bitno je da će sedište suda biti u Holandiji iako je Priština pokušala da vrši pritisak da to bude na teritoriji KiM. Da je to urađeno, sud ne bi imao nikakvu perspektivu - izjavio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosmet Milovan Drecun. On je za Sputnjik rekao da se boji da će biti pokušaja opstrukcije tog suda, kao što je već bilo u Haškom tribunalu sa slučajem Haradinaj.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.01.2016. 14:31
Bice po onoj narodnoj: Tresla se gora, rodio se mis. Osnivaci suda imau za cilj: 1. Prikazati zapadne zemlje, osnivace te nakaradne tvorevine na Kosovu i Metohiji, kao neke ozbiljne , nevine i nepristrane ucesnike . ". Pokusati da smire politicke strasti medju samim albancima i natjerati ih da rade iskljucivo po nalogu zapadne alijanse. 3. Odugovlacenje i bacanje prasine u oci Srbskoj javnosti da bi olaksali opstanak na vlasti sadasnji poltrona. Vucko i pacic ce moci reci da njihovi "mentori sa zapada" sude arbanasima i oslobodice ih ( za njih) neugodne obaveze da Srbski sudovi privedu i kazne albanske teroriste, tacija, haradinaja cekua i mnogobrojne druge.
Ponedeljak 18.01.2016. 09:42
Dobro je sto CeBIT specijalni sud za zlocine koj su pocinjen na Kosovo,ali treba tu uklucit svi a ne samo albance jer to bi bio velika nepravda za jednu stranu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online