Ponedeljak 18.01.2016.
02:42
J. L. Petković - Vesti

Zločinci cinkare jedni druge

A. Čukić
Da li će otići na optuženičku klupu: Hašim Tači

Prištinski novinar Miljaim Zeka, za koga mnogi tvrde da je blizak Haradinaju, ponovo je označio kosovske zvaničnike za koje veruje da će biti optuženi u Hagu pred Specijalnim sudom za ratne zločine. Na spisku su, kaže, Hašim Tači, njegov zamenik Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova i Džavit Haljiti, ministar bezbednosnih snaga i Agim Čeku, bivši komandant Glavnog štaba OVK.

Veruje da će se pred sudom naći i nezavisni poslanik Šaip Muja, poslanik Samoopredeljenja Redžep Seljimi i bivši komandant Glavnog štaba OVK Bislim Zurapi. Zeka je svojevremeno izjavio da poseduje spisak "sa pečatom tužilaštva", na kome se nalaze imena ljudi koji će biti optuženi pred Specijalnim sudom za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Zeka je bio ratni novinar koji je izveštavao o "uspesima" OVK, a nedavno su ga privele Specijalne jedinice Euleksa jer je u emisiji preneo izjave zaštićenih svedoka u predmetu protiv Dreničke grupe OVK koja se tada teretila za ratne zločine nad civilima.

U tekstu "I pokojnici prodaju imanja", objavljenom u "Vestima" advokat Živojin Jokanović označio je Zeku kao osobu koja je otela imovinu porodici Krstić u Prištini, i to tako što se preminuli Živorad Krstić mesec dana od zvanične smrti "pojavio" u sudu i potpisao kupoprodajni ugovor. Prebacivanjem iz Unmika u Euleks, taj predmet je negde "zagubljen".

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije objavilo je da će Specijalni sud za ratne zločine početi da radi ove godine, i da je o tome postignuta saglasnost sa Evropskom unijom. Sud će se baviti ratnim zločinima koje su 1999. i 2000. počinili pripadnici OVK protiv Srba i političkih protivnika. Biće sastavljen od međunarodnih sudija, a prostorije će mu biti u bivšim zgradama Evropske policije, Evropola, u Hagu.

Delovaće pod pokroviteljstvom Evropske unije koja će ga i finansirati.

Nije šija nego vrat

Holandski šef diplomatije Bert Kunders rekao je da se sud, koji će činiti međunarodne sudije, osniva u skladu sa kosovskim zakonom. On naglašava da to neće biti međunarodni tribunal, već kosovski nacionalni sud koji sprovodi pravdu van Kosova.

Samo da ne bude opstrukcije

- Bitno je da će sedište suda biti u Holandiji iako je Priština pokušala da vrši pritisak da to bude na teritoriji KiM. Da je to urađeno, sud ne bi imao nikakvu perspektivu - izjavio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosmet Milovan Drecun. On je za Sputnjik rekao da se boji da će biti pokušaja opstrukcije tog suda, kao što je već bilo u Haškom tribunalu sa slučajem Haradinaj.

2024 © - Vesti online