Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.01.2016.
21:49
Tanjug A

Đurić: Valjda će biti efikasniji od Haškog tribunala

Direktor vladine Kancelarije za Kosmet Marko Đurić je, povodom odluke da sedište Specijalnog suda za ratne zločine OVK na Kosovu bude u Hagu, izrazio nadu da će novi sud pokazati više odlučnosti i efikasnosti od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u tom gradu.

Tanjug
Marko Đurić očekuje efikasniji sud

On je podsetio da je upravo Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu bez uspeha pokušavao da rasvetli neke od zločina nekadašnjih pripadnika OVK, a, kako je dodao, "umesto pravde imali smo organizovanu kampanju zastrašivanja i likvidacije svedoka na koju nije bilo delotvornog odgovora".

- Nadamo se da će novi sud pokazati i više odlučnosti i više efikasnosti, te da će zločince konačno stići ruka pravde. Srbija će svakako pomoći da se istina o zločinima terorističke OVK razotkrije, a zločinci kazne. Nadamo se i da će Albanci na Kosovu i Metohiji nakon što procesi počnu smoći snage da naprave vrednosni otklon od zločina činjenih u njihovo ime - rekao je Đurić.

On je naveo da podržava nastojanja da se odgovorni za ratne zločine kazne, a krivica za njih personalizuje. To je, kako je naveo, nužan deo procesa pomirenja i moralna obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama.

Đurić je istakao da Albanci na Kosovu i Metohiji do sada nisu pokazali spremnost i sposobnost da sami procesuiraju svoje sunarodnike koji su činili zločine, kao i da je na delu njihovo kontinuirano prećutkivanje i zataškavanje.

- Zato je dobro što će postupci biti vođeni van Kosova i Metohije, međutim, pređašnja iskustva pokazuju da to nije nužno garancija uspešnog razotkrivanja istine i kažnjavanja zločinaca - naglasio je direktor kancelarije za KiM.

EU tražila da sedište suda bude u Holandiji

en.wikipedia.org

Sedište Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK biće u Hagu i trebalo bi da počne da radi ove godine, što su pozdravili holandski zvaničnici istakavši da je važno da pravda bude zadovoljena.

Pred tim sudom, kako je ranije saopštila holandska vlada, vodiće se procesi za zločine počinjene tokom i neposredno posle sukoba na Kosovu.

U saopštenju holandske vlade se navodi da će se procesi voditi za "teške zločine koje su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova nad etničkim manjinama i političkim protivnicicima 1999-2000. godine".

Dodaje se i da je holandska vlada ovim praktično odgovorila na zahtev EU da taj sud bude na teritoriji Holandije.

- Neki delovi kosovskog društva možda vide moguće osumnjičene kao borce za slobodu i postoji mogućnost da se svedoci osete ugroženima na Kosovu. Zbog toga je razmotrena mogućnost suđenja van Kosova - precizira se u saopštenju.

Inače, sud će biti smešten u zgradi gde je nekada bio Evropol čim bude izgrađen deo u kom će biti sudnica, a do tada sedište suda će biti na nekoj drugoj lokaciji u Hagu.

Odluka da sud bude u Hagu doneta je nakon konsultacija između EU, kosovskih i holandskih vlasti, a finansiraće se iz sredstava EU.

POVEZANE VESTI

Petak 15.01.2016. 22:12
On je podsetio da je upravo Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu bez uspeha pokušavao da rasvetli neke od zločina nekadašnjih pripadnika OVK, a, kako je dodao, "umesto pravde imali smo organizovanu kampanju zastrašivanja i likvidacije svedoka na koju nije bilo delotvornog odgovora".................Nisu oni u hagu bezuspjesno pokusavali nista. Radili su tacno ono sto su im zadali njihovi mentori. Optuzivali Srbe i osudjivali...... Ovaj mladac se ili pravi naivan ili je glup i naivan ili jednostavno blebece sto mu gazde kazu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online