Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.01.2016.
03:00
A. Vučićević - Vesti A

Dobrotvori samo uz dozvolu policije

Humanitarna akcija Srce za Milošev osmeh podigla je veliku prašinu u srpskoj javnosti jer je, prema rečima lekara Kliničkog centra Srbije, bila nepotrebna, s obzirom da Milošu nije potrebno novo srce.

N. Đurović
Uzburkali srpsku javnost: Nebojša i Jelena Ognjanović

Ovo je novi slučaj zloupotrebe humanosti građana Srbije koji nisu zaboravili ni aferu nastalu nakon što su roditelji male Tijane Ognjanović nakon njene smrti odugovlačili odgovor kome će i koliko podeliti preostalog novca prikupljenog za njeno lečenje u Americi.

Kako više ne bi bilo zloupotrebe ovakvih i sličnih humanitarnih akcija, Vlada Srbije dala je predlog novog Zakona o javnom redu i miru koji predviđa da će prikupljanje dobrovoljnih priloga biti moguće samo uz dozvolu MUP-a. Građani neće moći sami da se organizuju, već će humanitarne akcije moći da se sprovode isključivo posredstvom humanitarnih i sličnih udruženja koja su registrovana za takve poslove.

Ignorisali mišljenje struke

Kolege i prijatelji mladog naučnika Miloša Nikolića pokrenule su akciju prikupljanja novca kako bi on otišao na transplantaciju srca u Beč. Dr Miljko Ristić javno je rekao da Milošu nije potrebna transplantacija, što je potvrdio konzilijum od 15 stručnjaka iz kardiologije i kardiohirurgije. Uprkos tome, akcija je nastavljena i navodno je skupljeno preko 80.000 evra.

Predlog zakona predviđa da će se zahtev za dozvolu podnositi najkasnije osam dana pre početka prikupljanja pomoći, koje će moći da traje maksimalno 60 dana.

Predviđena kazna za one koji budu prikupljali novčane priloge bez obaveštavanja nadležnog organa, ili u toku prikupljanja "ugroze spokojstvo građana i javni red i mir" iznosi od 80 do 400 evra, ili 40 do 120 sati dobrovoljnog rada u javnom interesu. Oni koji za prikupljanje priloga budu koristili decu, biće kažnjeni strožije, zatvorom od 30 do 60 dana, ili novčanom kaznom do 1.300 evra.

Stop haosu

Novi zakon pozdravljaju u humanitarnoj fondaciji "Ana i Vlade Divac" koja je u prošloj godini kroz razne projekte vredne 2,3 miliona dolara, pomogla oko 100.000 ljudi
- U Srbiji se svako bavi humanitarnim radom. Veliki je haos, razni sumnjivci obmanjuju građane. Nadamo se da će ubuduće biti teže doći do dozvole za rad. Novi zakon neće promeniti ništa u radu naše fondacije, jer smo i do sada radili u skladu sa propisima - kažu u ovoj fondaciji.

Dr Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju srca i razvoj kardiohirurgije u Srbiji i direktor Klinike za kardiohirurgiju u Kliničkom centru Srbije kaže da predlog zakona treba dodatno urediti.

- Iza humanitarnih akcija kojima se prikuplja novac za lečenje treba da stoji Lekarska komora ili slično lekarsko društvo koje će dati zeleno svetlo da se konkretna akcija sprovede. To će za građane biti sigurnost koju do sada nisu imali. Potrebno je uneti u zakon i to da je za akciju presudno mišljenje kompetentnih lekara koji će proceniti da li će se određena intervencija izvesti u Srbiji, ili postoji potreba odlaska u inostranstvo, kao i procena zdravstvenog fonda Srbije da li to može da finansira ili ne. Tek kada se dobiju sva potrebna dokumenta, MUP treba da odobri takvu akciju - objasnio je za "Vesti" dr Ristić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online