Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.01.2016.
19:25
B92 A

"EU nema snage za region, a uticaj SAD je veliki"

Uticaj SAD je veliki na region, naročito na Kosovu, a Vašington vidi Evropsku uniju kao neku vrstu konkurencije.

Reuters
Evropa nema vremena da se posveti Balkanu

To je mišljenje rekao Aleksandra Popova iz Centra za regionalizam, koji ističe da se uticaj SAD na region vidi i direktno i indirektno.

- Direktno, na Kosovu je presudna reč američke administracije u mnogim pitanjima i kad se nešto dešava na Kosovu treba pogledati da li iza toga stoje američki prsti. S druge strane, izbeglička kriza je posledica delovanja SAD na Bliskom istoku, to je destabilizovalo Evropu, proizvelo je nove sukobe unutar EU. Imam utisak da je to rezultat toga da Evropa na neki način ima neki problem, ne može da bude suparnik Americi, ranije smo imali bipolarni svet, sada imamo multipolarni, ali dva ključna igrača na sceni su EU i SAD. SAD doživljavaju EU kao neku vrstu konkurentske sile i da ovde u tim potezima ima neke namere da EU ne bude tako jaka kakva bi mogla da bude - ističe Popov.

Prema njegovim rečima, Evropa nema vremena da se posveti našem regionu.

- Spomenuo sam destabilizaciju EU kroz izbegličku krizu, a to utiče i na region, sve što se dešava u Evropi odražava se na region. Evropa nema snage da se posveti rešavanju problema u regionu. Vidimo da je nemačko-britanski plan za BiH već godinu i nešto dana na letu, vidite šta se dešava na Kosovu. Da je veća pažnja posvećena regionu takve stvari se ne bi dogodile. Ovo će biti jako turbulentna godina, imali smo nagoveštaje šta može da se dogodi, nas čeka još milion izbeglica, čeka nas dalja nestabilnost u EU, mnogo nerešenih pitanja je u regionu, nestabilne su situacije u skoro svim državama regiona. Iskreno se nadam da ako ne bude globalne krize da region neće biti destabilizovan do te mere da se ugrozi mir na ovim prostorima - dodaje Popov.


Takođe, navodi da je Vlada Srbije dobro reagovala u situacijama koje su mogle da dovedu do krize u regionu.

- Teško je plivati u ovakvoj situaciji, koliko god imao primedbe na ponašanje Vlade na unutrašnjem planu, toliko mislim da se vešto ponaša u složenim okolnostima u EU, gde smo od loših momaka postali dobri momci. Da ne govorim o regionalnoj politici, ona je dobra, mada je najveći gaf što je Vlada išla na proslavu Dana Republike Srpske, ali je Vlada pokazala zrelu regionalnu politiku. I dalje imamo neizvesnost kako će se stvari odvijati u Hrvatskoj, ali se Srbija ponašala na konstruktivan način u odnosima u regionu. Mislim da je time ubrala poprilične poene i kod EU, ali i kod ključnih zemalja, naročito Nemačke - zaključio je Popov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online