Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 06.01.2016.
12:40 >> 14:11h
Tanjug A

Albanci spremili doček: Jajima i grudvama na Srbe

Raseljeni Srbi danas su, na Badnji dan, posetili Hram uspenja presvete Bogorodice u Đakovici i u portu doneli badnjak i mada je zbog njihovog dolaska u grad protestovalo nekoliko desetina kosovskih Albanaca, većih incidenata nije bilo.

Tanjug
Kordon policije i ograda sprečavaju okupljene Albance da priđu crkvi

Autobus sa raseljenim Srbima u portu crkve ušao je nešto pre podneva, uz negodovanje oko 30-ak kosovskih Albanaca, koji su ih po nevremenu i kiši čekali oko tri sata na nekoliko desetina metara od crkve, ispred policijskog kordona koji je tu bio postavljen.

Raseljeni Srbi iz Đakovice poslednje dve godine nisu mogli da obiđu manastir, jer su se tome protivili pojedini lokalni Albanci, koji su i prethodnih godina kamenovali autobuse sa raseljenim Srbima.

Policija na svakom ćošku

Većih incidenata nije bilo, ako se izuzme bacanje jaja, grudvi snega i jabuka u pravcu Srba koji su u tom trenutku bili u autobusu i van domašaja Albanaca, koji su se protivili njihovom povratku u grad, javio je Tanjugov dopisnik sa lica mesta. Mediji su prethodno preneli kako su albanski demonstranti uzvikivali parole "Ne damo Đakovicu", "Đakovica je naša", "Ovo je Đakovica, nema mesta za Srbe", nazivajući Srbe pogrdnim imenima. Među demonstrantima je najviše pristalica pokreta "Samoopredeljenja".

U Đakovici je bilo pojačano prisustvo policije, koja se mogla videti na svakom ćošku i u svakoj ulici koja je vodila prema Hramu uspenja presvete Bogorodice, a policajci u opremi za razbijanje demonstracija bili su ispred okupljenih Albanaca koji su protestovali.

Policija je Albance sprečila da dođu do manastirske kapije i tako što je ispred njih postavila i metalne ograde, pa nijednog trenutka nije bilo opasnosti po autobus u kojem su se nalazili raseljeni Srbi.

Tanjug
Srbi konačno uspeli da pposete Hram uspenja presvete Bogorodice u Đakovici

I Srbi su deo Đakovice

Predsednik Udruženja Đakovčana rekao je novinarima da su današnji praznik i Božić nekada u Đakovici poštovali svi i da su Albanci nekada dolazili da Srbima čestitaju praznik.

- Tužan sam, jer putujem 800 kilometara da bi došao u svoj grad, svoju ulicu i da bih prošao pored kuće koja je na 100 metara odavde - rekao je Stanojević novinarima u porti manastira.

On je naglasio da im današnja poseta Đakovici znači mnogo i da se mora prihvatiti "da smo i mi deo Đakovice" i da jedino ako se shvati realnost možemo ići ka budućnosti.

Stanojević je kazao da svi koji su grešili u prošlosti treba da odgovaraju i da treba da se zna da su Srbi "deo ovog grada" i da su nadležnima predali zahteve za povaratak u Đakovicu.

Autobus sa raseljenim Srbima je do Đakovice došao iz Dečana u pratnji policije, gde su Srbi prisustvovali službi povodom Badnjeg dana, a sa raseljenima je bio i predsednik Srpske liste Slavko Simić, koji je u izjavi Tanjugu rekao da su u ovaj deo Kosova došli kako bi poslali poruku mira.

- Nismo došli da izazivamo bilo kakve incidente i da provociramo. Okupljanje Albanaca je bespotrebno, komšije Srbe treba da dočekaju srdačno i tako pokažu volju da Đakovica ne bude monoetnička - rekao je Simić.

On je naglasio da Đakovica treba da postane onakva kakva je bila ranije - multietnička, a ne monoetnička. U Đakovici je nekada živelo oko 12.000 Srba, a danas su u ovom gradu preostale samo četiri srpske monahinje.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.01.2016. 13:35
Тропојска веза између Шаипа Мује УЧК „Др Менгелеа“ и Др Јуришевића …У ОВК „клиникама“ Кукеш, Кахан, Хелшан… Србима насилно одстрањивани органи- Сведок др Јуришевић?Из строго цензурисаног Унмик извештаја CKX103 (скоро пола садржаја је цензурисано- прецртано црним маркером), и Специјалног извештаја СЕ, од стране Д. Мартија, можемо да сазнамо да су у периоду, и на локацијама, на којима је боравио др Јуришевић, већ стизале први „контигенти“ киднапованих не-албанаца (углавном Срба), као и да су се тамо одиграле и њихове прве ликвидације! И то пре свега у главном ОВК логору у Кукешу (озлоглашеној „металној фабрици“) и у Кахану и Хелшану, који су били и једни од главних „иследничких“ центара терористичке ОВК. Сам др Јуришевић описује у својој књизи да је тамо лично присуствовао ликвидацијама заробљених Срба (које је по властитом признању он сам одобравао!). Дик Марти је (то илуструје у детаљима, у свом извештају) конкретно „ухватио у лажи“ Албанску владу- која је својевремено званично негирала постојање било каквих заточеничких логора, транспорт, и заточеништво киднапованих особа, а нарочито њихову физичку ликвидацију (и сабсеквентну црну трансплантологију) на територији Албаније. Дик Марти је то документовао на случају киднапованог косовског албанца (католика) Антона Бисакуа, који је још током маја 1999. допремљен у логор Кукеш, где је био зверски мучен, ликвидиран 4. јуна 1999., и потом бачен у заједничку гробницу на локалном гробљу у Кукешу. Да ли је др Јуришевић под „другима“ мислио на киднаповане несрећнике попут А. Бисакуа? У сваком случају сматрам да би др Јуришевић и по овом питању требао да буде предмет једног озбиљне судске истраге, бар у својству мате,ријалног сведока „трговине органима“.Иначе у овом горе наведеном конректном случају- Унмикови иследници су извршили ексхумацију више лешева из заједничке гробнице на локалном гробљу у Кукешу, пронашли тело Антона Бисакуа, и ДНК анализом непобитно установили његов идентитет… Сматрам такође да би др Јуришевић, у таквој улози „мате,ријалног сведока“, морао да образложи у детаљима карактер своје везе са мистериозним „ОВК командантом- доктором“-Јер по мени присуство било ког „водећег“ припадника ОВК, а нарочито лекара, на локацијама озлоглашених „конц-логора“ за Србе- којих је управо и било највише на потезу Кукеш- Бурел- Паштрик- би требало да буде од посебног значаја за истрагу о „трговини органима“. Ми знамо из Унмиковог извештаја и Мартијевог реферата, да је на том потезу, и у време, када је тамо био присутан др Јуришевић документовано присуство више лекара, у тим ОВК „конц-логорима“ за Србе…
Sreda 06.01.2016. 13:39
Albanci su instrument mudzahedinske i velokoalbanske ideje. Naravno da ce mo ih pocistiti sa Kosova i Metohije. Nece im pomoci ni izmisljena Ilirska proslost a ni ameri. Bolje bi im bilo da pogledaju sta im ima reci ovaj imam...........ht??tps://w??ww.youtube.com/watch?v=35ZppxueMGA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online