Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.05.2010.
22:09

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sinod sutra odlučuje o Artemijevom premeštaju

Sveti arhijerejski sinod (crkvena vlada) Srpske pravoslavne crkve na sutrašnjoj sednici trebalo bi da reši pitanje daljeg stanovanja umirovljenog episkopa raško-prizrenskog Artemija Radosavljevića.

Čeka odluku o novom smeštaju: Vladika Artemije Radosavljević

Po svemu sudeći, to će najverovatnije biti jedan od manastira u Eparhiji sremskoj, s obzirom da je do sada jedini od srpskih episkopa, vladika sremski Vasilije Vadić ponudio gostoprimstvo svom bratu po Hristu vladiki Artemiju.
 

Prema saopštenju administratora eparhije raško-prizrenske vladike Atanasija Jeftića, monahinja Antusa razrešena je dužnosti nastojateljice manastira Gorioč kod Istoka zbog, kako je navedeno u administratorovoj odluci, svojevoljnog prelaska u Eparhiju šabačku. Ona je, kako se navodi u odluci, dužna da upravu preda jeromonahu Ilarionu, sabratu Visokih Dečana i dosadašnjem sveštenoslužitelju u Gorioču.
Ilarion će u svojstvu vršioca dužnosti igumana preuzeti dužnost sveštenoslužbenog i materijalnog upravljanja Goriočem. Koliko je poznato, pre monahinje Antuse, još dve monahinje iz Gračanice, Pelagija i Jovana, prešle su u manastir Mesić u banatskoj eparhiji. 

Za sada međutim, nije poznato, u kojem manastiru će vladika Artemije ubuduće obitatavati.
 

Vladika Artemije je do sada obišao manastire Fenek, Privinu glavu, Jazak, Vrdnik, Krušedol, Novo Hopovo, Kuveždin i Šišatovac.
 

Ljudi bliski bivšem episkopu raško-prizrenskom Artemiju rekli su za "Vesti-online“ da su se njemu najviše dopali Krušedol i Novo Hopovo.
 

Međutim, konačnu reč o tome gde će vladika Artemije ubuduće živeti kao gost daće Sinod SPC.
 

Sa vladikom Artemijem trenutno je nekolicina monaha koji su mu određeni za ispomoć.
 

Takođe, desetak monahinja iz manastira Končul želi da napusti eparhiju raško-prizrensku i pređe tamo gde bude i vladika Artemije. Istu želju, kako se može čuti u monaškim krugovima eparhije raško-prizrenske, imaju i brojni drugi monasi i monahinje, poput onih u Crnoj reci, Svetim Arhangelima, Gračanici, Zočištu i Devinim vodama.

Podsećanja radi, Sveti arhijerejski sabor (ckvena skupština) na svom nedavno održnom zasedanju trajno je rzrešio vladiku artemija upravljanja eparhijom raško pr mimo njegove volje i doneo odluku da on ubuduće ne može da ostane niujednom od manastira na teritoriji svoje bivše eparhije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online