Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.12.2015.
00:53
J. L. Petković - Vesti A

Albanci napred, Srbi na čekanju!

U dva dana boravka u Mitrovici i Gračanici, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uspeo je da "zarati" sa srpskim medijima. Potezi koje je povukao otvaraju razna pitanja, između ostalih i da li Kancelarija za KiM funkcioniše kao tim.

Tanjug
Sam svoj majstor: Marko Đurić

Sve je počelo kada je Đurić odlučio da organizuje prijem u restoranu u Gračanici isključivo za predstavnike albanskih medija. Mediji na srpskom su se ponadali da će odgovore na brojna pitanja moći da dobiju sutradan u Lapljem Selu, gde je najavljen Đurićev dolazak. Tamo im je pak rečeno da šefa Kancelarije za KiM čekaju u Janjevu gde žive etnički Hrvati, a koje je Đurić odlučio da poseti baš na Badnji dan i čestita im Božić.

Srpski novinari su tamo čekali više od dva sata, nakon čega su Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara KiM protestovali zbog "ponižavajućeg Đurićevog odnosa".

- UNS i DNKiM smatraju lošom praksom da Kancelarija za KiM organizuje u Gračanici prijem za novinare albanskih redakcija sa Kosova koji na koktelima dobijaju izjave od gospodina Đurića u vezi sa ZSO i i odlukom Ustavnog suda Kosova, dok samo dan kasnije Đurić odbija da da izjavu novinarima srpskih redakcija u Lapljem Selu, uz obećanje da će to učiniti tokom posete Janjevu - stoji u saopštenju.

Kancelarija se potom izvinila, ali i zatražila izvinjenje od novinskih udruženja, tvrdeći da saopštenje "obiluje netačnim i nedobronamernim informacijama i plod je instrumentalizacije novinarskih udruženja od strane pojedinih njihovih članova, u cilju kompromitovanja institucija sopstvene države i u ličnom i političkom interesu".

Đurić je pojasnio da mu prištinske institucije nisu dozvolile posetu, dok u kosovskoj policiji kažu da je poseta realizovana po planu koji je najavila Kancelarija na KiM. O poseti niko nije javio ni janjevačkom župniku Mati Paliću, koji je o Đurićevom dolasku saznao od novinara.

Branioci lika i dela

Olasili su se i novinari "uglednih medijskih kuća" sa pitanjima ko bez njihovog znanja "napada" direktora Kancelarije za KiM i da li je "pravi trenutak" da se napadaju predstavnici Srbije koji "maksimalnim zalaganjem i naporima, pomažu srpskom narodu u Pokrajini, uključujući i novinare, brane interese i čuvaju institucije Srbije". Većina potpisnika tog saopštenja vezana je za budžet Republike Srbije ili Vlade Kosova, jedan je saradnik Kancelarije za KiM, a ima i onih koji su aktivno radili u kampanji Srpske liste, koju je predvodio SNS na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.12.2015. 16:06
Koje budale se pale na gluposti. Naravno da prvo treba da ide kod Albanaca i Hrvata, da vide šta oni misle pa da se sastane sa našima i da na miru napravimo plan "Šta mi njima mislimo". Albanci i Hrvati to ne treba da znaju. Osim ako im ovi koji kritikuju sami ne kažu šta ćemo mi da uradimo pa da nas opet preduhitre. Imamo dosta primjera izdaje na Kosovu. Moramo se i od nekih naših čuvati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online