Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2018.
12:53
Vestionline, Tanjug, rts.rs A

Niki Hejli traži okončanje mandata Unmika, Đurić poručuje da još ništa nije rešeno

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli zatražila je od generalnog sekretara UN da se okonča mandat Unmika. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je poručio da će se Srbija toj inicijativi suprostaviti svim političkim i pravnim argumentima.

EPA/Rajat Gupta
Niki Hejli

Marko Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija smatra da bi usvajanje inicijative SAD predstavljalo "šamar mirovnim naporima", ali i povratak politici pritisaka. 

- Srbija će se ovoj inicijativi suprostaviti svim argumentima. I pravnim i političkim - rekao je Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je naveo da još ništa nije rešeno, a pogotovo ne pitanje statusa, kao i da nisu ispunjeni neki od glavnih zadataka Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja je jedini pravni okvir.

- Inicijativa je utoliko opasnija, jer dolazi u trenutku kada privremene kosovske institucije pokušavaju da formiraju vojsku Kosova - naveo je Đurić.

Rekao je da jedini okvir za dijalog Beograda i Prištine jeste privremeni režim UN.

Ova inicijativa će predstavljati ohrabrenje separatistima u Prištini da nastave sa politikom dugih cevi, rekao je Đurić i dodao da će to doprineti i nastavku jednostranog delovanja u međunarodnoj zajednici i da rešenje za odnose Beograda i Prištine ne traže za pregovaračkim stolom.

- Želim još jednom da upozorim i podsetim da mandat misije UN na KiM (Unmik) nije ispunjen i u još jednom ključnom segmentu, a to je povratak prognanih i raseljenih. Misija UN na KiM za ovih 18 godina još nije ispunila nijedan od svojih glavnih zadataka zbog kojih je ustanovljena, a to je povratak preko 200.000 proteranih Srba i drugih nealbanaca sa KiM - naveo je Đurić. 

Ocenio je da bi povlačenje misije UN u ovom trenutku predstavljalo priznanje neuspeha i kapitulaciju u borbi za ostvarenje nekih od ključnih ciljeva zbog kojih su i uspostavljene UN.

Dodao je da će se o ovome obaviti konsultacije i razgovarati sa prijateljima i partnerima Srbije – stalnim članicama Saveta bezbednosti UN Rusijom, Kinom, kao i s drugim članicama Saveta bezbednosti.

Na pitanje novinara kako ide procedura u UN, odnosno da li Savet bezbednosti može biti preskočen u donošenju takvih odluka, Đurić je rekao da će Srbija insistirati na tome da sve ide kroz Savet bezbednosti.

Šta piše u pismu koje je Niki Hejli uputila Guteresu?

Niki Hejli je pismo u kojem od generalnog sekretara UN traži da se okonča mandat Unmika poslala 9. oktobra, istog dana kada je objavila da se povlači sa mesta ambasadora SAD u UN.

Ona je u pismu navela da je Unmik ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat.

Kako je rekla, bez redovne revizije mandata i misije Unmika, "spoljne politike i stranke štetnih interesa" nastaviće da kao taoce drže vreme i važne resurse UN, zbog čega zahteva od Generalnog sekreterijata da iskoristi svoj uticaj i inicira da se napravi izlazna strategija za Unmik.

- Preduzimanjem takvih koraka, SB UN će moći da proceni i oceni prisustvo UN misije na Kosovu, kao što radimo sa svim mirovnim misijama. Preduzimanjem tog koraka takođe ćemo unaprediti normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i njihov zajednički cilj, da se integrišu sa evropskim susedima. Takođe sam uverena da će takva procena rada Unmika i izlazna strategija očuvati integritet vaših sjajnih napora u sprovođenju reformi mirovnih misija - napisala je Niki Hejli.

Kako je navela, kada mirovne misije UN obave dobar posao, države u kojma se nalaze u stanju su da okončaju konflikt, uspostave demokratske političke procese i razviju sopstvene kapacitete.

- Već više godina, misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije koja rešava složen konflikt. Uspeh Kosova, obeležen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti, trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koji su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi - navela je Niki Hejli.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online