Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.12.2015.
00:11
Đ. Janković - Vesti A

Opevao bitku iznad oblaka

U jesen 1914. na Gučevu su u okviru Drinske bitke vođene neke od najtežih borbi u Prvom svetskom ratu, a to je bila i jedna od prvih rovovskih bitaka na svetu. Srpska vojska se tokom 55 dana bitke sukobila sa nadmoćnijim neprijateljem, koji je po prvi put na ovoj planini upotrebio neka nova oružja i oruđa, i pokazala veliko junaštvo. U znak sećanja na te borce i zahvalnost za ono što su učinili, loznički guslar Milutin Đuričić snimio je kompakt disk "Bitka iznad oblaka - Gučevo 1914" i uz zvuke gusala opevao njihovo junaštvo.

Dug herojima: Milutin Đuričić

Kako je to učinio, Đuričić je premijerno pokazao na koncertu u Vukovom domu kulture koji je održao povodom 165. godišnjice KUD -a "Karadžić" i 101. godišnjice Velikog rata i bitke na Gučevu.

Njegovo pevanje i zvuk gusala vratili su slušaoce u dane kada je planina iznad Banje Koviljače gorela od granata i ječala od mitraljeske vatre i praska bombi. Koncert je okupio ljubitelje narodnog stvaralaštva, guslare, pesnike, pojce i svirače, kako to reče Milivoje Beštić iz Novog Sada, koji je vodio program.

- Posle snimljenog "Boja na Loznici" iz 2010. godine povodom dva veka od tog događaja rekao sam da ću uz gusle opevati i junake sa Gučeva. Hteo sam to da uradim na stogodišnjicu, ali me je omeo smrtni slučaj u porodici pa to činim sada. Pevam o hrabrim srpskim vojnicima koji su danima krvarili braneći Srbiju, kao što pesma kaže, "za 55 dana boja, ranjenika ne zna im se broja", onima koje treba večno da pamtimo. Na ovaj način se odužujem junacima sa Gučeva i ispunjavam svoj zavet. Inače, uz gusle niko do sada nije opevao Gučevsku bitku i drago mi je što sam to uradio - kaže Grujičić, koji uspešno vodi guslarsku sekciju "Vuk Karadžić" pri KUD "Karadžić".

Autor pesme koja ima 360 stihova je Nikola Nikčević, a narator je loznički istoričar Zoran Tošić. Svaki deo pesme snažno opisuje događaje od pre 101 jeseni. Slike se ređaju pred očima slušalaca dok Đuričić peva "Stižu loše vijesti sa Drine; no šta srpski komandanti čine; Poćoreku kada se nadaju i kakav mu doček pripremaju. Vojskovođe našle se na muku; no ne sede skrštenije ruku; odluka je Štaba vrhovnoga; za Krst časni sa vjerom u Boga.

Svim snagama djelovat se mora; protiv mnogo jačeg agresora i braniti po svaku cijenu, otadžbinu i slobodu njenu". Inače, na CD "Bitka iznad oblaka - Gučevo 1914" nalazi se i pesma o stradanju Darje Aleksandrovne, ruske bolničarke koja je poginula na Gučevu, a deset diskova sa prevodom na ruski poslato je Ambasadi.

Đuričić gusla od svoje petnaeste, nastavljajući ono što su radili njegov deda, otac i stric, a pevao je uz gusle svuda pa je tako nastupio pre tri decenije na tri koncerta u Švedskoj. Objavio je i CD "Perjanice roda Hercegova", a posebno je zadovoljan što je uspeo da uz gusle opeva i junake sa Gučeva.

Duhovna snaga

U borbama na Gučevu guslari su pesmom bodrili srpske vojnike, a najpoznatiji je bio Petar Perunović Perun u prvom bataljonu Šestog prekobrojnog puka. Dok je borba trajala on je, zapisano je, izlazio na grudobrane gde je guslao junačke rodoljubive pesme i davao našim vojnicima duhovnu snagu da istraju. Na Gučevu je teško ranjen, a posle oporavka, srpska vlada uputila ga je u Ameriku gde je pričao o borbi srpskog naroda i bodrio dobrovoljce da dolaze u odbranu otadžbine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.12.2015. 01:01
то је била битка против хрвати у аустриске униформе
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online