Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.05.2010.
15:08 >> 15:32h
Tanjug A

Srećković: Matica i dijaspora ubuduće partneri

Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio je da je prva poruka koja se šalje Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu, da će se ubuduće sve mere koje Srbija bude preduzimala zasnivati na principu partnerstva matice i dijaspore i Srba u regionu.

"Naš cilj je da uporedo sa procesom evropskih integracija, koje nemaju alternativu, pokušamo da objedinimo sve snage našeg naroda, da pokušamo da ogromne potencijale našeg rasejanja iskoristimo za potrebe unutrašnje i spoljne politike i ekonomskog razvoja Srbije, ali i da ostvarimo istorijsko pomirenje različitih delova jednog istog naroda", rekao je Srećković.

Srđan Srećković


 

Ministar je na okruglom stolu na temu "Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu", kazao da će Srbija uskoro doneti strategiju, da su predstavnici dijaspore i Srba u regionu imali značajnu ulogu u njenoj izradi, a da će učestvovati i u finalizaciji prednacrta strategije na prvoj sednici Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koja će biti održana početkom jula.


Srećković je kazao da je strategija definisala odnos države Srbije prema dijaspori i Srbima u regionu, kao i tri ključna cilja koja treba ostvariti i mere za njihovo ostvarenje.
On je precizirao da je prvi cilj pozicioniranje Srbije kao matične države kroz vraćanje poverenja dijaspore i Srba u regionu u matičnu državu, poboljšanje njihovog položaja u stranim zemljama u kojima žive, kao i jačanjae svesti u domaćoj javnosti o značaju dijaspore i Srba u regionu.


Drugi cilj je bolja iskorišćenost kapaciteta dijaspore i Srba u regionu u podsticanju ekonomskog i privrednog razvoja Srbije, rekao je Srećković, navodeći da je samo prošle godine u zemlju po osnovu deviznih doznaka dijaspore ušlo 5,5 milijardi dolara, a da je od demokratskih promena direktno investirano 550 miliona dolara.


Ministar je rekao da se ti kapaciteti dijaspore bolje mogu iskoristiti u jačanju naučnog, tehnološkog, kulturnog, prosvetnog i sportskog potencijala zemlje u integrativnim procesima Srbije, kao i u poboljšanju imidza zemlje u inostranstvu.


"Treći u istorijskom smislu veoma važan cilj je očuvanje nacionalnog identiteta među skoro četiri miliona naših ljudi koji živi u celom svetu, jer je to nemerljivo bogatstvo kojim se malo država i narda može ponositi", rekao je Srećković.

Đelić: Borba za nacionalno pitanje i EU integracije u sinergiji


Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je da borba za nacionalno pitanje i za evropske integracije Srbije ne samo da nisu u sukobu već su u dubokoj sinergiji.


"Srbija, koja ide ka punopravnom članstvu u EU, koja ima i zakone i njihovu primenu za sve one koji nisu deo našeg većinskog naroda u matici je zapravo Srbija koja ima najveće argumente da traži ista prava za Srbe u regionu i u onoj meri koja je u skladu sa nekim drugim regulativama i u onim zemljama gde se nalaze pripadnici naše nacije", rekao je Đelić.

Patriotizam nije dovoljan: Božidar Đelić

On je na okruglom stolu u organizaciji Ministarstva za dijasporu na temu "Strategija očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu" kazao da bi trebalo stvoriti uslove da novac koji dolazi iz dijaspore ne ide samo u tekuću potrošnju, već da se ulaže u preduzeća i otvaranje radnih mesta i da bi se taj kapital mogao bolje upotrebiti, ali da za to treba stvoriti uslove.


"Iluzorno je očekivati mnogo veće investicije dijaspore u našu zemlju ukoliko ne pokažemo da je ona u potpunosti osposobljena da takve investicije prima", rekao je Đelić, koji je i ministar za nauku i tehnološki razvoj.


Govoreći o naučno-tehnološkom razvoju Srbije i ulozi dijaspore u njemu, Đelić je istakao da nije tačno da je pola miliona visokoobrazovanih građana Srbije emigriralo u poslednjih 20 godina, već da su te brojke oko 54.000 u devedesetim i 17.000 do 19.000 u protekloj deceniji.


"I to su velike cifre", rekao je Đelić i naveo da to mora biti upozorenje da treba raditi na tome da srpska pamet radi u interesu Srbije.


"Patriotizam je nužan, ali nije dovoljan", kazao je ministar i ponovio da će od 200 miliona evra aranžmana sa Evropskom investicionom bankom za razvoj naučno-tehnološke infrastrukture, 20 miliona evra biti posvećeno isključivo dijalogu sa naučnom dijasporom i za povratak srpskih najistaknutijih naučnika.


On je dodao da je u tom cilju, konsultujući naučnu i privrednu zajednicu, već započeo razgovare sa 50 ključnih imena naučnika i tehnoloških preduzetnika u rasejanju.


Đelić je kazao da je važno da se u izradi ovakvih strategija "izašlo iz teških i sterilnih rasprava, koje se bile zasnovane na nekim idelogiojama, raspravama bez kraja", navodeći da je ovo primer modernog načina kojim se postiže rezultat, a ne politički poeni.


On je dodao da bi bilo dobro da i u svakoj budućoj vladi postoji jedna osoba, koja, poput njega, deli iskustvo života u inostranstvu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online