Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.12.2015.
21:13
D. N. Petrović - Vesti A

Novi Pazar diše novim plućima

Novi Pazar je i dalje veliko gradilište - na čak 17 lokacija grade se novi stambeni i poslovni kompleksi, vredni milione evra, grad na Raški i Jošanici brzo napreduje i postaje moderan regionalni centar. Gradonačelnik dr Meho Mahmutović kaže da ga sve to raduje, ali i naglašava da je posebno srećan što progresivno konačno pobeđuje retrogradne snage koje godinama ceo ovaj kraj vuku nazad.

Na putu napretka: Novi Pazar regionalni centar

- Politika dobre saradnje s Vladom Srbije, čvrstog povezivanja s brojnom sandžačkom dijasporom i stvaranja prijatelja na raznim stranama sveta u našem gradu uveliko daje rezultate. Uprkos sveopštoj krizi, jedno smo od najvećih gradilišta u Srbiji. Tako će biti i iduće godine. Svi koji pokušavaju da destruktivnom i nacionalističkom politikom uspore naš razvoj neće uspeti - ističe Mahmutović.

- Neki ovdašnji političari, verski lideri i samozvani nacionalni prvaci i zaštitnici pokušavaju da nas zapaljivim izjavama, pretnjama i stvaranjem loše slike o ovom kraju vrate u blato. Koliko god bili bučni i prisutni u medijima, nećemo im to više nikada dozvoliti. Novi Pazar diše novim plućima, dobija novo - umiveno lice i vodi politiku koja ga predstavlja na pravi način. To je politika tolerancije, mira, suživota i dobrobiti za sve ljude koji ovde žive. - dodaje on.

Gradonačelnik Novog Pazara objašnjava da je samo u ovoj godini u infrastrukturne objekte uloženo više od 20 miliona evra. Deo novca obezbeđen je iz sopstvenih sredstava, deo od Vlade Srbije, a deo iz stranih donacija. Gradi se i asfaltira više desetina ulica, asfalt i bolji putevi stižu i do najzabitijih sela na Goliji i Rogozni, uređuju park i staro gradsko jezgro... Za 25. decembar zakazano je svečano otvaranje novog dijagnostičkog centra, vrtića i osnovne škole u naselju Dojevići u koje je vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata uložila sedam miliona evra. Velika sredstva u ovaj kraj, preko programa Progres, ulažu i Evropska unija, vlade Švajcarske, Luksemburga, Kuvajta, Azerbejdžan, zatim turska razvojna agencija TIKA i drugi. Početkom iduće godine uz pomoć nemačkog KSV-a počinje izgradnja gradskog kolektora, vrednog tri miliona evra, u saradnji sa Srbijavodama u Vladom Srbije u sanaciju korita Raške i njenih pritoka biće uloženo 2,5 miliona evra.

Dr Meho Mahmutović

- Postali smo značajan ekonomski, kulturni i sportski centar Srbije. Ali, izostala su značajnija ulaganja stranih investitora jer smo daleko od auto-puteva i važnih saobraćajnica i predstavljamo politički nestabilno područje. Zapaljive izjave teraju nam investitore. Ko će da uloži novac u grad iz koga svakodnevno ekstremne poruke i pretnje. Ali, i to se polako menja, dolaze biznismeni i turisti, vide pravu sliku Novog Pazara i prenose je u Evropu i širom sveta. Dok ne uposlimo bar deo od 25.000 nezaposlenih, uprkos velikim ulaganjima u infrastrukturu, nema nam bržeg i kompletnog napretka - ističe Mahmutović.

Gradonačelnik Novog Pazara s ponosom podseća na sve čvršće veze grada s dijasporom i na činjenicu da većinu stambeno-poslovnih objekata podižu Novopazarci na radu u inostranstvu.

Pomoć Rasima Ljajića

- Sreća je da u Beogradu imamo potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića koji nam mnogo pomaže, otvara mnoga vrata i povezuje nas sa prijateljima iz inostranstva koji žele da nam pomognu. Zahvaljujući Ljajiću, mnogo donacija iz inostranstva stiglo je u Novi Pazar - priča Mahmutović.

- Nažalost, naša dijaspora je do sada često zloupotrebljavana. Pojedini verski i politički lideri u Nemačku, Austriju, Švedsku, Francusku, Luksemburg, Belgiju i druge evropske države, odlaze samo da bi od dijaspore, zaklanjajući se iza raznih izmišljenih projekata, uzimali pare koje su često stavljali u svoj džep. Naš cilj je da preko Kancelarije za dijasporu, koja dobro radi, u Novi Pazar vratimo najuspešnije biznismene poreklom iz ovog kraja - da ovde ulažu svoj novac i profitiraju. Do maksimuma smo pojednostavili postupak dobijanja lokacija i dozvola, nudimo im i zajedničke projekte - poručuje gradonačelnik Novog Pazara.

Najmlađi u Evropi

S više od polovine stanovnika mlađih od 27 godina i s prirodnim priraštajem koji je među najvećim u Srbiji, Novi Pazar je najmlađi grad u Evropi. Na dva univerziteta školuje sa oko 7.000 studenata, u gradu radi više od stotinu doktora nauka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online