Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 19.12.2015.
04:11
J. Arsenović - Vesti A

"Vučiću, Srbiji je dosta ucena"

Narodni poslanik Saša Mirković optužio je premijera Aleksandra Vučića da ima svoju privatnu policiju, vojsku, tužilaštvo i sudove, te da se služi pretnjama i ucenama.

Mračne tajne: Aleksandar Vučić

- Prestani više sa zastrašivanjima i pretnjama. Znam kako funkcionišeš jer te dugo poznajem. Znam koliko voliš da se svetiš ljudima koji pomisle da ti se suprotstave u stranci, a kamoli ljudima koji su van stranke. Znam sve o ljudima kojima si okružen. Znam kako koristiš sve moguće resurse države da bi na nekog izvršio pritisak, osvetio mu se ili pod izgovorom borbe protiv korupcije pokušao da ga uhapsiš - naveo je Mirković koji je nedavno napustio SNS, a sada tvrdi da se probudio iz sna i da će vrlo brzo i cela Srbija da se probudi iz kolektivnog sna u koji ju je uveo Aleksandar Vučić.

Brat smenjuje po Srbiji

U pismu koje je u celini prenela TV Best, medij u njegovom vlasništvu, Mirković je premijera optužio i da je poslao batinaše u Zaječar da "ubeđuju odbornike šta je država, a šta Saša Mirković".

- Znam da si rešio da se obračunaš sa mnom. Znam da imaš i privatnu vojsku, i privatnu policiju, i privatno tužilaštvo, i privatne sudove, ali svi oni funkcionišu po principu tajne organizacije zaveštane ćutanjem. Znam i da voliš da gledaš film 'Kum'. Znam još mnogo toga, da bih verovatno bio dobar saradnik protiv tebe, ali neću, ne sekiraj se - napisao je Mirković koji je nedavno podneo ostavku na mesto predsednika Skupštine opštine Zaječar.

- Siptomatično je da ovo pismo dolazi baš sada, i to ovako oštro, kako niko iz opozicije, niti od malobrojnih kritičnih analitičara, među koje spadam i ja, do sada nije kritikovao Vučića. To što je tako oštro formulisano moguće je da pokazuje da je nekada bilo previše bliskosti koja se obično pretvori u veliku mržnju. Ali, šta god mislili o liku i delu Saše Mirkovića, ove njegove navode o privatnim sudovima, tužilaštvu i policiji treba ozbiljno tretirati i pažljivo ispitati. Ili, odbaciti ako provera to pokaže - komentariše urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović.

Policijski pretres

U prostorije Mirkovićeve TV Best pre dva dana ušla je policija. I dok u ovoj televiziji tvrde da su dvojica muškaraca koji se nisu identifikovali tražili uvid u dokumentaciju i poslovanje firme, a da pri tom nisu imali nalog ni suda, ni tužilaštva, u MUP-u to demantuju:
"Policijski službenici postupili su isključivo po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, PO 784/15, koje je zatražilo da se izuzme dokumentacija vezana za proveru navoda oko koruptivnih radnji."
 

Za mesec dana desilo se nekoliko direktnih napada na predsednika Vlade i neprikosnovenog lidera na srpskom političkom nebu. Nedavno je i gradonačelnik Čajetine Milan Stamatović progovorio da premijerov brat Andrej Vučić kadruje i naređuje ko će biti smenjen po Srbiji i da su mu naprednjaci nudili da se povuče s funkcije, a da će zauzvrat dobiti stanove u Beogradu.

Voda prodire u premijerov brod

Prethodno je i vlasnik "Kurira" Aleksandar Rodić na stranicama svog lista objavio otvoreno pismo srpskoj javnosti u kome se izvinio zbog toga što je pristao da pod pritiscima i ucenama ne objavljuje nijednu kritiku protiv vlasti SNS-a.

Da li je ovo "prosvetljenje istinom" izazvano grižom savesti, da li su počeli da popuštaju lanci straha ili se radi tek o pojedinicima koji su zbog svojih ličnih interesa rešili da krenu na sve ili ništa?

- Teško je reći šta je tu posredi. Verovatno ima oba motiva. I svest da voda polako prodire u brod SNS-a i to što je Mirković zbog ličnih interesa došao u konflikt s liderom svoje dojučeranje stranke i ljudima iz njegovog okruženja - kaže Vukadinović.

Naprednjaci gube podršku

Prema novembarskom istraživanju "Nove srpske političke misli", SNS ima blagi pad podrške i ona iznosi 42 odsto opredeljenih birača, dok je u ukupnom biračkom telu podržava od 22 do 24 odsto građana. Vukadinović kaže da ovaj pad vladajuće stranke ne treba preuveličavati, ali da je nesumnjivo da naprednjaci imaju silazni trend. Prema istraživanju NSPM iz oktobra, 46 odsto ispitanika se izjasnilo da bi na izborima zaokružilo listu Aleksandra Vučića.

Svojim naknadnim komentarom nakon otvorenog pisma, Mirković potvrđuje da je uveren da brod na kojem je Vučić neprikosnoveni kormilar polako tone.

- Vučić misli: Srbija - to sam ja! Tako se i ponaša. Kažu da je istorija učiteljica mudrosti, a ona nas uči da su takvi ljudi imali kratak vek trajanja. To će se desiti i Aleksandru Vučiću. Njegovo političko trajanje polako ističe, curi kao pesak između prstiju i više se ne može zaustaviti - uveren je ovaj nekada bliski saradnik lidera SNS-a.

Mediji u komi

Na račun premijera Mirković je izneo do sada najdirektnije optužbe, a delove tog pisma prenelo je tek nekoliko domaćih medija.
- To govori o medijskoj klimi, a pomenute tvrdnje trebalo bi da budu zanimljive za sve, pogotovu za tabloide. Sve to govori da je Mirković u pravu makar u tvrdnjama o kontrolisanim medijima - kaže Vukadinović.

POVEZANE VESTI

Subota 19.12.2015. 12:51
Sve mi to vidimo i ne treba nam nikakva "opozicija" da nam "otvara" oci! Nekada je i ovaj placenik bio tzv. opozicija, tj glumio i vezbao uloge! Njega su spremali Britanci za ovo sto je danas!
Subota 19.12.2015. 13:49
Tuzno ali nam u ovom momentu treba jos Mirkovica jer je ocito da ga samo njegovi mogu uzdrmati i iz svoi licni interesa spreciti u daljem urusavanju drzave.
Subota 19.12.2015. 07:28
Ha Ha Ha, Aj sve al da ga optužiš što voli da gleda film "KUM" ?! Pa svaki normalan čovek i Srbin obožava film KUM.....Ja sam ga gledo bar 100 puta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online