Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.05.2010.
12:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Ne fale pasoši, nego osoblje

Nešto više od godinu dana od početka izdavanja novih putnih isprava više od dva miliona građana Srbije poseduje nove, biometrijske srpske pasoše.

Ljubiša Vuletić

Kako je ocenjeno u stručnim krugovima Evropske unije, zahvaljujući naporima srpske policije i Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru (ZIN), novi srpski pasoš je po kvalitetu izrade među pet najboljih u Evropi. Uskih grla u izdavanju još ima, pre svega u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te je za naše ljude u dijaspori i dalje daleko praktičnije da putne isprave vade po ubrzanoj proceduri u Srbiji.


Da li Kovnica može da izda dovoljno pasoša za potrebe građana, ili ima zastoja i u proizvodnji?


- Mi u svakom trenutku imamo više od 100.000 pasoša više nego što su mesečne potrebe policije. Trebovanja se razlikuju u zavisnosti od doba godine, pa je tako poslovično tražnja veća uoči letnjih odmora, što je i ove godine slučaj. Sada oni traže oko 140.000 pasoša mesečno, a mi imamo i komotne viškove koji su nam potrebni, jer neka mašina može da se pokvari, a izdavanje zbog toga ne sme da stane.


Otkud onda činjenica da se u Srbiji izdavanje odvija bez problema, a u inostranstvu ima dugih čekanja?


- Svi pasoši se štampaju u Kovnici i izdaju za personalizaciju centru MUP-a u Beogradu. Nijedna blanko knjižica ne ide u inostranstvo. Problem je što diplomatsko-konzularna predstavništva nemaju dovoljno ljudi da prime i obrade sve zahteve u kratkom roku, a ne u tome da li pasoša ima na lageru. Pasoša ima više nego što ima zahteva za izdavanje.


Da li je nova tehnologija pasoša sa utisnutim otiskom prsta u čipu usporila proizvodnju?


- Nije ni usporila, ni ubrzala. Policija i Kovnica imaju savremenu opremu kojom se to moglo raditi i pre prošle jeseni, a samo se čekala primena nove standardizacije. Sada Srbija ima pasoše koji su među najkvalitetnijima u Evropi i svega četiri države sveta primenjuju taj novi standard.


Uz nove putne isprave najavljeno je štampanje i novih srpskih viza, za građane kojima je ona potrebna za ulaz u Srbiju. Dokle se sa time stiglo?


- Nove vize su gotove i štampaju se. Ministarstvo spoljnih poslova ih je odobrilo, a sad se čeka i potvrda iz MUP-a i one će se izdavati u našim ambasadama.
 

Štampamo dokumenta za Tadžikistan


Zavod za izradu novčanica i kovanog novca učestvuje i na međunarodnim tenderima za izradu putnih isprava, kao i drugih dokumenata građana. Nekoliko tendera je u toku, neki su najavljeni, a neki i završeni i na njima je pobedila srpska ponuda.


- Izrađujemo pasoše za Tadžikistan i to su prilično velike količine. Za nas su važni i poslovi u inostranstvu, jer poslujemo i komercijalno, naravno, ne zapostavljajući nijenog trenutka domaće potrebe.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online