Sreda 19.05.2010.
12:00
Lj. Ivanović - Vesti

Ne fale pasoši, nego osoblje

Ljubiša Vuletić

Kako je ocenjeno u stručnim krugovima Evropske unije, zahvaljujući naporima srpske policije i Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca u Topčideru (ZIN), novi srpski pasoš je po kvalitetu izrade među pet najboljih u Evropi. Uskih grla u izdavanju još ima, pre svega u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te je za naše ljude u dijaspori i dalje daleko praktičnije da putne isprave vade po ubrzanoj proceduri u Srbiji.


Da li Kovnica može da izda dovoljno pasoša za potrebe građana, ili ima zastoja i u proizvodnji?


- Mi u svakom trenutku imamo više od 100.000 pasoša više nego što su mesečne potrebe policije. Trebovanja se razlikuju u zavisnosti od doba godine, pa je tako poslovično tražnja veća uoči letnjih odmora, što je i ove godine slučaj. Sada oni traže oko 140.000 pasoša mesečno, a mi imamo i komotne viškove koji su nam potrebni, jer neka mašina može da se pokvari, a izdavanje zbog toga ne sme da stane.


Otkud onda činjenica da se u Srbiji izdavanje odvija bez problema, a u inostranstvu ima dugih čekanja?


- Svi pasoši se štampaju u Kovnici i izdaju za personalizaciju centru MUP-a u Beogradu. Nijedna blanko knjižica ne ide u inostranstvo. Problem je što diplomatsko-konzularna predstavništva nemaju dovoljno ljudi da prime i obrade sve zahteve u kratkom roku, a ne u tome da li pasoša ima na lageru. Pasoša ima više nego što ima zahteva za izdavanje.


Da li je nova tehnologija pasoša sa utisnutim otiskom prsta u čipu usporila proizvodnju?


- Nije ni usporila, ni ubrzala. Policija i Kovnica imaju savremenu opremu kojom se to moglo raditi i pre prošle jeseni, a samo se čekala primena nove standardizacije. Sada Srbija ima pasoše koji su među najkvalitetnijima u Evropi i svega četiri države sveta primenjuju taj novi standard.


Uz nove putne isprave najavljeno je štampanje i novih srpskih viza, za građane kojima je ona potrebna za ulaz u Srbiju. Dokle se sa time stiglo?


- Nove vize su gotove i štampaju se. Ministarstvo spoljnih poslova ih je odobrilo, a sad se čeka i potvrda iz MUP-a i one će se izdavati u našim ambasadama.
 

Štampamo dokumenta za Tadžikistan


Zavod za izradu novčanica i kovanog novca učestvuje i na međunarodnim tenderima za izradu putnih isprava, kao i drugih dokumenata građana. Nekoliko tendera je u toku, neki su najavljeni, a neki i završeni i na njima je pobedila srpska ponuda.


- Izrađujemo pasoše za Tadžikistan i to su prilično velike količine. Za nas su važni i poslovi u inostranstvu, jer poslujemo i komercijalno, naravno, ne zapostavljajući nijenog trenutka domaće potrebe.

2024 © - Vesti online