Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.12.2015.
17:14
B92 A

Kakav to problem imaju predsednik Nikolić i BIA?

Predsedništvo Srbije ćuti posle sinoćne (15. decembar) izjave šefa države Tomislava Nikolića u kojoj je izrazio sumnju u rad Bezbednosno/informativne agencije. Ni u BIA nisu želeli da komentarišu izjavu predsednika Nikolića. Stručnjaci upozoravaju da je saradnja predsednika sa službama bezbednosti neophodna kako bi on mogao valjano da vrši deo svojih dužnosti.

Tanjug
Nikolić je vrhovni komandant oružanih snaga, ali i predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost. Gde je problem u njegovoj komunikaciji sa Bezbednosno informativnom agencijom?

Ko i zašto opstruira komunikaciju BIA i Predsedništva Srbije? Predsednik Nikolić kaže da na njegov sto ne stižu izveštaji službi bezbednosti i da ih on i ne otvara, iako je to njegova obaveza.

- Jeste, kad bih ja dobijao izveštaje koji se tiču bezbednosti Srbije i onoga što se u Srbiji dešava. Ali pošto ja dobijam analize o onome šta se dešava u Siriji, kako će Irak dalje, šta će biti sa Iranom.... Ja sam rekao - hvala vam najlepše - rekao je Nikolić. 

Na pitanje zašto ne dobija izveštaje o Srbiji, rekao je:

- Pa zašto? Kad ne dobijam, šta da radim, da idem da molim da tražim izveštaje? Ko to odbija? Ne znam i ne interesuje me.

Profesor upravnog prava Bogoljub Milosavljević kaže da je, prema uredbi Vlade, predsednik republike na kratkom spisku državnih funkcionera koji moraju da dobijaju sve informacije i bezbednosne procene službi bezbednosti. 

- Po svojoj funkciji kao vrhovni komandant oružanih snaga, ali i kao predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik bi trebalo da te informacije ima na stolu, da ih čita, da ih poznaje i da saglasno tome vrši svoje funkcije - kaže Milosavljević. 

A kako je moguće da predsednika ne interesuje šta stoji u izveštajima i zašto ne veruje službama bezbednosti? 

- Ne interesuje me, zato što sam vam rekao da sam video izveštaj službe koji se tiče mene i koji je potpuno netačan. Ne kažem da je netačan jer su rekli da sam nešto ukrao, nego netačan o mom odnosu sa čovekom čije ime i prezime svi znamo. Dakle, ako neko kaže da mi je to kum, a taj neko treba da mi da neke druge informacije, a ne zna da se moj kum ne zove tako, kakve informacije on može da mi da? Može da namesti informacije kojim će da me zaludi - smatra Nikolić. 

Predsednik može da bude nezadovoljan, ali njegova uloga je da usmerava i koordinira rad službi bezbednosti, kažu pravni stručnjaci. 

- Možemo razumeti da on nije zadovoljan kvalitetom tih informacija, ali upravo bi građani republike Srbije od njega očekivali da te iste službe bezbednosti na neki način obaveže da dostavljaju bolje informacije, da im da usmerenja kakva su po njegovom mišljenju potrebna da bi imali bolje informacije potrebne za kvalitetnu politiku nacionalne bezbednosti - kaže Milosavljević. 

Predsednik Nikolić se od početka mandata žalio i na rad policije izrazivši sumnju da mu se prisluškuje telefon. Razmišljao je i da otkaže policijsko obezbeđenje, jer je bio ljut što na službenom "mercedesu" u kome se vozi predsednik nisu zamenjene letnje gume.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.12.2015. 17:29
Kakav raspad od drzave... Vucic ubedjuje narod da cemo pregovore da zavrsimo do 2019 a Toma kaze trebace nam 10-15 godina (2-3 poglavlja godisnje)... Da li da se smejemo ili placemo?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online