Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.12.2015.
11:15
Blic A

SAD i EU sprečile Albance da nanesu štetu Srbima

Priština je odustala od odluke da srpske lične karte proglasi nevažećim pod pritiscima Amerike i EU.

A. Čukić
Nije mu prošao pokušaj zabrane srpskih ličnih karata: Hašim Tači

Iako je kosovska vlada Hašima Tačija i Ise Mustafe u utorak najavila da Srbi sa Kosova od 15. decembra u ponoć više nemaju pravo da pri ulasku na Kosovo kao identifikacioni dokument koriste ličnu kartu koju je izdao MUP Srbije, ova uredba bar zasad neće stupiti na snagu.

Prema rečima diplomatskih izvora "Blica“, predstavnici Vlade Srbije i Kancelarije za KiM juče su imali niz razgovara sa zapadnim zvaničnicima, pa su Amerikanci i Brisel na kraju posredovali i pomogli da se ova uredba stopira.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, potvrdio je da je bilo diplomatskih aktivnosti.

- Kao što je bio slučaj s uredbom kojom je pre dva meseca Priština htela da zabrani korišćenje srpskih tablica, što je zaustavljeno diplomatskim aktivnostima Vlade i Kancelarije, tako je i sada Priština odustala od pokušaja da oteža protok saobraćaja preko administrativne linije i živote samih građana. O ovoj temi razgovaraće se u Briselu na prvom sledećem sastanku u okviru dijaloga - kaže Đurić.

Po svemu sudeći, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri juče se zaletela izjavom da na snagu stupa uredba kojom će “lične karte koje je izdala Srbija za stanovnike gradova na Kosovu biti proglašene nevažećim”. Ona nije precizno odgovorila na pitanje prištinskih novinara do kada će se tolerisati korišćenje srpskih ličnih dokumenata, već je navela da će “svi oni koji apliciraju za kosovsku ličnu kartu dobiti aplikacioni sertifikat uz pomoć kojeg će moći da pređu granicu”.

I na samim administrativnim prelazima  je sve normalno funkcionisalo, Srbi sa KiM su normalno prolazili, ali su se pojedini žalili da su ih policajci upozoravali da više ne mogu da koriste srpske lične karte.

Ministri EU opleli po Prištini

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su kosovske vlasti da što pre primene svoj deo Briselskog sporazuma i da se konstruktivno angažuju u dijalogu s Beogradom oko budućih sporazuma. U zaključcima Saveta ministara se ocenjuje da politički zastoj na Kosovu mora hitno biti rešen i poziva se opozicija da prekine opstrukciju.

Ministri EU su takođe zaključili da Kosovo nije ispunilo uslove za viznu liberalizaciju, na šta je Hašim Tači žestoko reagovao saopštenjem da je to “teška provokacija i rezultat nesposobnosti i nedostatka političke volje liderstva u Briselu”. Tači je izrazio duboko razočaranje i upozorio da takav pristup EU „podstiče ekstremizam i ugrožava dijalog sa Beogradom“.

Slavko Simić, predsednik “Srpske liste”, kaže za da je pokušaj Prištine „jednostrana i nezdrava“ odluka u suprotnosti s Briselskim sporazumom.

- Uredba se još ne sprovodi i mi očekujemo da će tako i ostati. Treba da se donosu mere za normalizaciju odnosa i slobodu kretanja, a ne da neko marginalizuje srpsku zajednicu na KiM - ističe Simić.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.12.2015. 15:03
Kažu eksperti sinoć, pa šta ako se Unija dok mi tamo stignemo i raspadne, u međuvremenu, urediće nam zemlju, naučiće nas pameti, urediće nam živote, naučiće nas kako da se ponašamo, kako da budemo pravi Evropejci… Slušam ih sinoć, gledam onu moju čeljad u kući i pitam se – hoće li i kad će, stići iz Evropske unije da me poduče kako da vaspitam decu, da im oni objasne kako će postati vredni i pošteni ljudi, kako će me poštovati, i kako ću ja poštovati mog oca i majku, i kako ću slaviti mog Svetog Stevana i Božić. I, hoće li me oni naučiti kad da postim i kako da se pričestim, kad ću ići u crkvu? Da mi on urede kuću, da mi ukažu šta je to sve potrebno da učinim kako bih bio Evropejac, zreo za to njihovo društvo. Da me nauče šta je to čestitost po evropskim standardima, pošto ova naša čestitost kojoj su nas učili očevi i đedovi, očigledno nije isto što i njihova, po standardima. Da mi oni kažu da moram živeti od svog rada, da nije lepo lagati i krasti, jer, ja to bez njih nisam znao. Da me oni nauče kako da volim svoju porodicu, svoju decu, ženu, ovu moju Srbiju, jer, ja to bez njih ne znam i ne umem. Da me oni nauči kako da volim ono moje Bosanje, onu planinu na kojoj sam odrastao, kako da je čuvam, branim, i kako da je ostavim deci. I, da me nauče da Kosovo nije moja otadžbina, da nije deo mene i mog identiteta. E, pa, odmah da vam kažem, meni te vaše upute neće trebati. Ja se u toj vašoj crkvi neću moliti! Ima nešto duboko u meni što mi to ne da.
Sreda 16.12.2015. 15:05
Ma to je ona "Vuckova" uzmes 5 das 2! Sve dok ne dobijes sta zelis! Fore su to kojih se treba paziti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online