Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.12.2015.
03:00
B. Đokić - Vesti A

Dijasporo, dođi po lične karte

Nekoliko hiljada "novih" ličnih karata sunarodnika iz dijaspore nalazi se u policijskim stanicama širom Srbije, jer ih njihovi vlasnici još nisu preuzeli. Kada je tokom 2009. i 2010. godine trajala masovna promena starih dokumenata za nove biometrijske, mnogi zemljaci koji su u dijaspori i koji su izvadili nova dokumenta, uzeli su samo pasoše, dok su lične karte ostavili da naknadno preuzmu. Međutim, hiljade njih još nisu podigli lične karte kojima je sada istekao rok.

A. Čukić
Oni koji nisu podigli lična dokumenta neće snositi posledice

- Naši sunarodnici iz inostranstva su obično tokom boravka u otadžbini podnosili zahteve za izdavanje novih dokumenata. Mnogi su podigli samo nove pasoše koji su im potrebniji, dok su ostavili lične karte. One su godinama u sefovima policijskih stanica širom Srbije. U pitanju su hiljade ličnih karata, a još nemamo precizan broj. Samo u Policijskoj stanici Novi Beograd imamo nekoliko stotina nepodignutih ličnih karata, a u gotovo svakoj stanici širom Srbije po nekoliko desetina. Godine 2009. i 2010. su izdavane na period od pet godina, kako je tada bilo predviđeno zakonom, sada im je istekla važnost, pa moraju da podnesu zahtev za produženje važnosti lične karte - nezvanično kažu za "Vesti" u policiji.

S obzirom na to da znatan broj naših građana ne prijavljuje boravak u inostranstvu duži od 90 dana, u MUP-u Srbije kažu da nemaju precizan podatak o broju nepreuzetih ličnih dokumenata kojima je u međuvremenu rok važenja istekao.

Hitan postupak

Kada je otpočela zamena starih srpskih dokumenata novim biometrijskim pasošima i ličnim kartama aprila 2008. godine, dijaspora je tražila da im se odobri da preko reda i po ubrzanom postupku dobiju dokumenta. Naime, ukoliko bi podneli zahtev u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, proces dobijanja pasoša i ličnih karti trajao je mesecima. Ovako su tražili da prilikom dolaska u otadžbinu na odmor mogu po hitnom postupku da dobiju neophodna dokumenta za dva dana. U tome im je MUP Srbije izašao u susret, ali se posle cele "uzbune" nekoliko hiljada dokumenata još nalazi u depoima policije, jer vlasnici nisu došli po njih.

Oni koji nisu podigli lična dokumenta neće snositi nikakve posledice zbog toga. I dalje će za sunarodnike iz dijaspore važiti princip kao i ranije i zbog činjenice da žive i rade u inostranstvu, za vreme boravka u Srbiji mogu da podnesu zahtev za izradu biometrijskih dokumenata, pasoša i ličnih karti, koji će biti izdati po hitnom postupku, odnosno u roku od dva dana.

- Svi kojima je istekao rok važnosti treba da ponovo podnesu zahtev i uplate novac za produženje lične karte koja se sada izdaje na deset godina. Uverenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rođenih su prilikom prethodnog podnošenja zahteva za novu ličnu kartu i pasoš skenirani, tako da im nisu ponovo potrebni. Ukoliko se u Srbiji podnese zahtev, lične karte se generalno dobijaju za tri-četiri dana, a kao i do sada, našim sunarodnicima iz inostranstva izaći ćemo u susret, pa mogu tražiti da podnesu zahtev za izdavanje po hitnom postupku, pa će lične karte dobiti u roku od dva dana - saznaju "Vesti" u MUP-u Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online