Ponedeljak 14.12.2015.
03:00
B. Đokić - Vesti

Dijasporo, dođi po lične karte

A. Čukić
Oni koji nisu podigli lična dokumenta neće snositi posledice

- Naši sunarodnici iz inostranstva su obično tokom boravka u otadžbini podnosili zahteve za izdavanje novih dokumenata. Mnogi su podigli samo nove pasoše koji su im potrebniji, dok su ostavili lične karte. One su godinama u sefovima policijskih stanica širom Srbije. U pitanju su hiljade ličnih karata, a još nemamo precizan broj. Samo u Policijskoj stanici Novi Beograd imamo nekoliko stotina nepodignutih ličnih karata, a u gotovo svakoj stanici širom Srbije po nekoliko desetina. Godine 2009. i 2010. su izdavane na period od pet godina, kako je tada bilo predviđeno zakonom, sada im je istekla važnost, pa moraju da podnesu zahtev za produženje važnosti lične karte - nezvanično kažu za "Vesti" u policiji.

S obzirom na to da znatan broj naših građana ne prijavljuje boravak u inostranstvu duži od 90 dana, u MUP-u Srbije kažu da nemaju precizan podatak o broju nepreuzetih ličnih dokumenata kojima je u međuvremenu rok važenja istekao.

Hitan postupak

Kada je otpočela zamena starih srpskih dokumenata novim biometrijskim pasošima i ličnim kartama aprila 2008. godine, dijaspora je tražila da im se odobri da preko reda i po ubrzanom postupku dobiju dokumenta. Naime, ukoliko bi podneli zahtev u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, proces dobijanja pasoša i ličnih karti trajao je mesecima. Ovako su tražili da prilikom dolaska u otadžbinu na odmor mogu po hitnom postupku da dobiju neophodna dokumenta za dva dana. U tome im je MUP Srbije izašao u susret, ali se posle cele "uzbune" nekoliko hiljada dokumenata još nalazi u depoima policije, jer vlasnici nisu došli po njih.

Oni koji nisu podigli lična dokumenta neće snositi nikakve posledice zbog toga. I dalje će za sunarodnike iz dijaspore važiti princip kao i ranije i zbog činjenice da žive i rade u inostranstvu, za vreme boravka u Srbiji mogu da podnesu zahtev za izradu biometrijskih dokumenata, pasoša i ličnih karti, koji će biti izdati po hitnom postupku, odnosno u roku od dva dana.

- Svi kojima je istekao rok važnosti treba da ponovo podnesu zahtev i uplate novac za produženje lične karte koja se sada izdaje na deset godina. Uverenje o državljanstvu i izvod iz matične knjige rođenih su prilikom prethodnog podnošenja zahteva za novu ličnu kartu i pasoš skenirani, tako da im nisu ponovo potrebni. Ukoliko se u Srbiji podnese zahtev, lične karte se generalno dobijaju za tri-četiri dana, a kao i do sada, našim sunarodnicima iz inostranstva izaći ćemo u susret, pa mogu tražiti da podnesu zahtev za izdavanje po hitnom postupku, pa će lične karte dobiti u roku od dva dana - saznaju "Vesti" u MUP-u Srbije.

2024 © - Vesti online