Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.12.2015.
17:33
J. L. Petković - Vesti A

Stradalima na KiM prekršena sva ljudska prava

Stradali na Kosovu i Metohiji i njihove porodice bili su i ostali žrtve kršenja svih ljudskih prava, saopštilo je Udruženje porodica kosmetskih stradalnika povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Vesti
Srbi na Kosmetu lišeni ljudskih prava

- Našim najrođenijima je oduzeto pravo na život, a nama pravo na istinu i pravdu. Etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji koje organizovano i sistematski  traje od 1998. godine do danas, ima za posledicu više od 3.500 kidnapovanih i ubijenih Srba i nealbanaca i preko 250.000 prognanih Srba, od kojih se jedva dva odsto vratilo u svoje domove - saopštilo je to Udruženje.

Kako navode "međunarodna zajednica i privremene institucije na Kosmetu, za proteklih šesnaest godina nisu učinili ništa da se počinioci zločina nad kosmetskim Srbima pronađu i adekvatno kazne". 

- Nisu učinili ništa da se razotkrije istina o kidnapovanima, da se od strane Albanaca uzurpirana imovina vrati vlasnicima i obezbedi nadoknada za bespravno korišćenje iste, da se omogući održivi povratak i bezbedan opstanak Srba na njihovim viševekovnim pradedovskim ognjištima... Ni država Srbija se nije dovoljno potrudila da vrati dostojanstvo postradalim srpskim civilima i članovima njihovih porodica kako se oni, u svih prethodnih šesnaest godina, ne bi s pravom osećali kao građani drugog reda - kažu oni. 

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika podseća da "od svih država u regionu jedino Srbija nije donela zakon o nestalima, kao ni zakon o civilnim žrtvama rata, pa ne postoji osnov da civilne žrtve i njihove porodice ostvare ni jedno od prava koja pripadaju vojnim ili policijskim žrtvama i njihovim porodicama". 

- Uz sve ovo, zbog nekih izmišljenih, imaginarnih datuma, gube i sve procese pred sudovima na Kosovu i Metohiji, ali i u Srbiji. U Srbiji čak, za izgubljeni proces pred ovdašnjim sudovima po tužbama članova porodica kosmetskih stradalnika za pretrpljenu bol i patnju (za zločine koji su se dogodili posle povlačenja srpske vojske i policije sa Kosmeta, desetine njih je već dobilo izvršna rešenja za nadoknadu sudskih troškova koji sa kamatom iznose oko 100.000 dinara. I ponavljamo, ne postoji ljudsko pravo koje nije prekršeno i koje se i dalje krši, kada su stradali na Kosovu i Metohiji i njihove porodice u pitanju - navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Udruženja Nataša Šćepanović. 

POVEZANE VESTI

Petak 11.12.2015. 17:44
Nicija ne gori do zore?? o arnauti OSVETA ce biti gadnaaaaa..seme vam se z-atrlo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online