Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.05.2010.
14:23
Vestionline A

Krkobabić: Važna saradnja sa UNHCR-om

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić ukazao je danas u razgovoru sa predstavnicima delegacije UNHCR-a iz Ženeve, da je zbog brojnih nerešenih problema vezanih za izbegličku populaciju izuzetno važna saradnja sa UNHCR i njegovo prisustvo u Srbiji, ali da ništa manja nije uloga EU i OEBS-a, saopšteno je iz kabineta potpredsednika vlade.

Krkobabić je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi i jedna od pet u svetu, koja je suočena s problemom dugotrajnog izbeglištva, da je rekorder, kako po broju izbeglih, tako i onih koji su uzeli državljanstvo, kao i da u rešavanju problema izbeglih i proteranih računa na punu podršku OEBS-a.

Jovan Krkobabić
 


Govoreći o izbeglicama i proteranim Srbima iz Hrvatske, Krkobabić je ukazao da je njihov status međunarodna zajednica definisala kao dugotrajno izbeglištvo, jer traje skoro dvadeset godina.

Zahvalnost UNHCR-u

 

Krkobabić je izrazio zahvalnost UNHCR-u i njegovoj kancelariji u Beogradu na zajedničkom dokumentu, koji su posle beogradskog ministarskog skupa potpisali UNHCR, EU i OEBS, a koji se odnosi na prava izbeglih i proteranih Srba iz Hrvatske.

"Reč je problemu otetih stanova, neisplaćenih penzija, konvalidacije radnog staža za Srbe hrvatske državljanje, ali i nizu problema, koje Hrvatska mora da reši i vrati svojim sugrađanima - Srbima građanima Republike Hrvatske, podvukao je Krkobabić.


U saopštenju se navodi da se Krkobabić osvrnuo i na nedavno održani skup ministara spoljnih poslova posvećen izbeglicama i ocenio pozitivnim što su Crna Gora, Bosna i Herecegovina, Hrvatska i Srbija prihvatile da su izbeglice zajednički problem i da se zajednički mora i rešavati.


Krkobabić je sagovornike obavestio i o koracima Vlade Srbije, koji slede posle ministarskog skupa i dobio uveravanja da će međunarodna zajednica podržati u punoj meri sve aktivnosti vezane za rešavanje preostalih problema.


"Srbija očekuje donatorsku pomoć, kako je to i dogovoreno sa Visokim komesarom UNHCR-a, kako bismo zajedničkim snagama zatvorili i poslednji kolektivni centar, a njihovim sadašnjim žiteljima pružili minimum dostojanstvenog života", dodao je Krkobabić.


Prema njegovim rečima, Srbija insistira da bez rešenja problema izbeglih i proteranih, nema ni zelenog svetla za ulazak u EU, jer, kako je kazao, samo vraćanje ličnih i imovinskih prava svim svojim građanima bez obzira na njihovu nacionalnost, jeste dokaz pune demokratičnosti i vladavine prava u zemljama kandidatima, i to su vrednosti na kojima EU insistira.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online