Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.11.2015.
05:51
Đ. Barović - Vesti A

Stanković menja umrlog patologa

Ekspert sudske medicine, prof. dr Zoran Stanković, bivši načelnik VMA i nekadašnji ministar vojske i zdravlja, potvrdio je za "Vesti" da će se u Haškom tribunalu pojaviti kao ekspert odbrane generala Ratka Mladića koji će zameniti Dušana Dunjića, preminulog krajem oktobra samo dan pre nego što je trebalo da svedoči.

Zoran Stanković

- Mladićevi branioci su me ranije već angažovali za ekspertizu obdukcionih nalaza iz masovne grobnice Tomašica. Posle iznenadne smrti profesora Dunjića, prihvatio sam da pogledam njegovu kompletnu ekspertizu, a zatim na osnovu nje napravim novi ekspertski izveštaj koji će sadržati i stručno mišljenje o uzroku i načinu stradanja muslimana u Srebrenici - kaže za "Vesti" Stanković.

Za mnoge je njegovo angažovanje u Hagu bilo iznenađenje, ali Stanković je jedan od retkih patologa koji je ekshumirao tela ubijenih civila i vojnika od Hrvatske do Bosne i Kosova.

- Prva ekspertska analiza za slučaj Srebrenicu bila je moja, u procesu protiv generala Krstića, kada sam svoju ekspertizu zasnovao na do tada 2.082 pronađena posmrtna ostatka. Profesor Dunjić me je u tom poslu nasledio, a svoju ekspertizu je uradio na znatno većem broju slučajeva. No, kako sam tek na početku izučavanja njegovog izveštaja bilo bi neozbiljno da izvodim zaključke. Očekujem da ću taj posao uraditi do kraja godine i da ću već početkom naredne da se pojavim u sudnici. Ostaje da se vidi da li ću prethodno izaći sa svojom ekspertizom masovne grobnice u Tomašici, ali to je pitanje za advokate i sud, a ne za mene - kaže Stanković.

On nije želeo da se izjašnjava o medijskim spekulacijama da je Dunjićev izveštaj sadržao "senzacionalna otkrića" koja bi mogla da promene "tok suđenja".

Svađe sa Del Ponte

Podsećajući ga da je bio prvi srpski zvaničnik koji se posvađao sa Karlom del Ponte, Stanković kroz smešak kaže da nije tako, ali da su ti razgovori zaista bili "uzbudljivi".
- Kao član Komiteta za prikupljanje podataka o povredama međunarodnog humanitarnog prava tadašnje Vlade SRJ imao sam sedam ili osam susreta sa Del Ponte. Zaista, ti naši susreti su bili "uzbudljivi", dosta toga je rečeno. Ključ sporenja je bilo moje insistiranje na velikom broju nekažnjenih zločina nad Srbima. Pritom, govorio sam isključivo iz ugla moje struke, na osnovu podataka i dokaza koje sam prikupio kao lekar, specijalista sudske medicine - ističe Stanković.

- Moj posao neće biti kvalifikacija krivičnog dela, već isključivo stručno mišljenje o uzrocima smrti, da li je ona nastupila kao posledica egzekucije ili na neki drugi način - rekao je on.

Stanković je prvi srpski zvaničnik koji je još pre dvadesetak godina upozorio na opasnost da se novija istorija Srbije "piše i briše" upravo u Haškom tribunalu. Kaže da nije promenio mišljenje.

Od Gospića do Kravice

Zoran Stanković je radio na većini ekshumacija u Hrvatskoj i BiH, uključujući i otkriće i identifikaciju ubijenih Srba u Gospiću, a zatim i žrtava jedinica Nasera Orića od Kravice, Skelana, Bratunca, Sandića, Fakovića, pa do Zvornika.
- Svi ti obdukcioni nalazi i zapisnici predati su, još pre desetak godina, Haškom tribunalu i nadležnim državnim organima Srbije i Republike Srpske - kaže Stanković.

- Mnogi su govorili da se u Hagu utvrđuje pojedinačna odgovornost ne shvatajući da su optuženi pred ovim sudom bili predstavnici državnih institucija ili su obavljali najviše državne funkcije. Zbog te činjenice donete presude će u znatnoj meri označiti istoriju proteklih 20 godina i prikazati Srbiju i njene građane na ovaj ili onaj način - ocenjuje Stanković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online