Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.11.2015.
08:15
Đ. Barović - Vesti A

Ispovest generala Pavkovića (2): Imao sam najbolje uslove za lečenje

U intervjuu za "Vesti" general Nebojša Pavković govori iz svoje zatvorske ćelije u Finskoj, gde izdržava višegodišnju kaznu po presudi Haškog tribunala za ratni zločin na Kosmetu.

Zatvorski dani teku: Nebojša Pavković

Ima li među zatvorskom upravom ili zatvorenicima nekog sa kim možete da razgovarate na srpskom?
- Nažalost nema. Jezikom moga naroda razgovaram sa članovima svoje porodice, decom i prijateljima. Pored njih, razgovaram sa ljudima koji me posećuju, posebno sa gospodinom Nemanjom Balcinom koji radi u pravoslavnom hramu u Tampereu, zatim sa Dušanom Plavšićem, Srbinom iz Novog Sada koji 40 godina živi i radi u Helsinkiju, kao i mojim rođakom Bratislavom Vujićem, koji četiri decenije živi u Švedskoj. Redovno me obilazi i gospođa Svetlana Jovanović, prvi sekretar naše ambasade u Helsinkiju.

Kako se onda sporazumevate, na engleskom?
- Kada se radi o ozbiljnijim temama, zatvorska uprava angažuje zvaničnog prevodioca koji dolazi iz drugog grada. Za ostalo, često angažujemo Nemanju Balcina koji preko telefona i spikerfona pomaže u komunikaciji. U ostalim, manje bitnim situacijama koristi se mašina za prevođenje i nju uglavnom koristimo zamenik upravnika zatvora koji je zadužen za kontakte i brigu o meni i ja.

Jedan ste od Srba koji se razboleo u Hagu?
- Konačno da objasnim i taj problem koji se dugo vremena provlači u medijima. Ja nisam oboleo u Hagu, već sam tamo otišao posle dve operacije karcinoma. Prvu operaciju uradio je dr Stelja, a drugu pukovnik dr Ignjatović, tada načelnik hirurgije na VMA. Ističem ovu dvojicu, i dr Anđelkovića, jer sam na pregledima u Hagu, u Kraljevskoj bolnici Bronovo, bio ponosan kada su holandski lekari ocenili da su operacije izvršene po najvišim standardima, "do perfekcije", i interesovali se za naše doktore.

Ispovest generala Pavkovića:

1. Finci mi olakšali robiju

Da li ste imali adekvatnu negu?
- Ovo je prilika da istaknem da sam u Hagu, za razliku od nekih drugih pritvorenika, imao dobar zdravstveni tretman. Nemam nikakve zamerke na brigu koju su ispoljili za moje zdravlje, od osoblja u pritvoru, do lekara specijalista u bolnici Bronovo, i ostalim zdravstvenim ustanovama. Naprotiv, imam samo pohvale. Redovno su vršene sve kontrole, predviđene lečenjem, dobijao sam predviđenu terapiju. Na svaki moj zahtev odmah su reagovali i omogućili najbolje uslove pregleda i lečenja. Znam da se neki od pritvorenika neće složiti sa mnom, ali ovo je moje iskustvo, i ne mogu da govorim ništa osim istine.

Fudbal

General Pavković učestvuje u svim sportskim aktivnostima, a najbolje mu ide fudbal, pa je ušao u "zatvorsku reprezentaciju".
- U pitanju je veliki fudbal, igra se na šljaci i to u pravoj opremi za fudbal. Ne dam se ni u stonom tenisu, odbojci i badmintonu. Žao mi je što nema zainteresovanih i za košarku - kaže Pavković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online