Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 23.11.2015.
15:22
Alo! A

Ovo su najomraženiji pojmovi u Srba

GMO, NATO, Hag i privatizacija "Telekoma" su verovali ili ne, četiri najomraženije rači u Srbiji, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja koje je rađeno za potrebe jedne državne institucije.

Reuters
Ne genetski modifikovanim proizvodima: GMO jedna o najomraženijih reči

Naime, ispitanici su navodili koji su to njima najmanje omiljeni, tj. najomraženiji pojmovi, pa se ispostavilo da je na prvom mestu GMO sa 90 odsto, a zatim NATO - 87 odsto, Hag - 84 odsto, i na kraju privatizacija "Telekoma" sa 76 odsto, piše "Alo!".

U ovom istraživanju učestvovali su građai iz cele Srbije, a rađeno je na uzorku od 1.300 ljudi različite starosne dobi i stepena obrazovanja.

Komentarišući rezultate ove zanimljive studije, sociolog Ivan Živkov objašnjava da je takvim odgovorima doprinelo to što su baš ta četiri pojma jako zastupljena u medijima.

- Prvenstveno mislim na privatizaciju Telekoma, o tome se dosta priča. Za NATO i Hag takođe nisam nimalo iznenađen, budući da se već godinama u Srbiji konstnantno pominju, i to u negativnom kontekstu - objašnjava Živkov.

Goran Tomin, psiholog i psihoterapeut, kaže da ovakvi rezultati oslikavaju mentalitet našeg naroda.

- Možda bi se na prvi pogled moglo zaključiti da se radi o četiri stvari koje, na neki način, ugrožavaju integritet naroda, odnosno nacije. Takođe, još jedna zajednička linija koja bi mogla da se provuče kroz ova četiri pojma jeste emocija. Kada je u pitanju GMO, kao što znamo, to su genetski modifikovani organizmi, odnosno hrana, a radi se o relativno novoj temi. Kada je nešto novo i nepoznato, lako može doći do straha. Verujem da nikom nije čudno zašto se NATO našao na spisku najomraženijih pojmova. Samo naši najmlađi sugrađani nisu bili direktni svedoci bombardovanja. Hag je pojam koji koji se vezuje, ne toliko za integritet i opsanost po narod, koliko, kao takav, predstavlja pretnju po identitet naroda - kaže Tomin.

On je istakao i da privatizacija Telekoma asocira na negativna iskustva koje je većina pojedinaca doživela na svojoj koži.

- Radi se, naravno, o rezultatima privatizacije mnogih državnih firmi i kompanija. Bez obzira da li su nacionalne kompanije prodate domaćim ili stranim vlasnicima, doživljaj je sličan tome da nam je nešto oteto. Anketa pokazuje da se i dalje bavimo opstankom.

Sa njim je saglasan i sociolog Ratko Božović, koji ističe da je to posledica predrasuda, pogrešnih uverenja i neznanja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.11.2015. 17:59
Da i EU kako reče Miki,ali zar je tu bilo potrebno bilo kakvo istraživanje.Vole ih samo oni koji su plaćeni da ih žarko ljube i promovišu kao najviše vrednosti za čoveka Srbina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online