Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2015.
21:21 >> 22:12h
Tanjug A

Savet bezbednosti UN raspravlja o Kosovu

U Njujorku je u četvrtak uveče počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj se razmatra Izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, u kojem je naglašen značaj formiranja Zajednice srpskih opština. Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Reuters
Perete ruke od prljavih poslova dajući Srbiji mrvice

Generalni sekretar UN Ban istakao je u najnovijem izveštaju o Kosovu značaj uspostavljanja Zajednice srpskih opština (ZSO) i izrade njenog statuta u dogovorenom vremenskom okviru, ističući da je ZSO jedna od tačaka koje predstavljaju "kamen temeljac" Briselskog sporazuma.

Ban je pozdravio "kontinuirani napredak" u Briselskom dijalogu i sporazume koji su Beograd i Priština postigli 25. avgusta, a posebno, kako je naveo, sporazum  o uspostavljanju ZSO koji po njemu predstavlja "kamen temeljac" Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz aprila 2013. godine.

Na sednici učestvuje novi specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin.    

Zamenik kosovskog premijera Hašim Tači nije otputovao u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu, sa obrazloženjem da mora da ostane u Prištini zbog pogoršanog stanja usled opozicionih protesta, preneli su svi prišinski mediji. Umesto Tačija u Njujork je otputovala kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku.

Tanin: Sprovesti dogovore iz Brisela što pre


Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin ocenio je da u sprovođenju Briselskog sporazuma postoje veliki izazovi, ali je poručio da dogovori postignuti između Beograda i Prištine u Briselu moraju biti sprovedeni što pre.

On je, otvarajući sednicu Saveta bezbednosti UN u Njujorku, tokom koje će se razmatrati tromesečni Izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o radu Unmika, podsetio da je nastavak dijaloga u avgustu u Briselu rezultirao nizom dogovora, uključujući i glavne elemente osnivanja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Naveo je i da je 15. oktobra počeo rad na revitalizaciji mosta u Kosovskoj Mitrovci.

- Ali, 30. oktobra je kosovska predsednica Atifete Jahjafa podnela aranžman Ustavnom sudu koji je potom privremeno suspendovao implementaciju dogovorenog... Pozivam da opredeljeni ciljevi i dogovori budu što pre ispunjeni - istakao je Tanin, koji je početkom oktobra stupio na dužnost.

On je rekao da su dešavanja tokom protekle nedelje napravila potencijalne probleme u odnosima između Beograda i Prištine i dodao da se tim povodom sastao se sa rukovodstvom i jedne i druge strane, kao i sa glavnim političkim akterima i verskim liderima.

- Jasno mi je da su akcije međunarodnih predstavnika i jako rukovodsto Beograda i Prištine potrebni ako želimo da održimo istinski napredak - naglasio je on, poručivši da je bez obzira na kratkoročne političke probleme potrebno kroz dijalog prebroditi neke od najtežih problema koji pogoršavaju odnose dve strane.

Šef Unmika je ukazao i da zaštita kulturnog nasleđa mora da postane predmet intenzivne komunikacije Beograda i Prištine, uključujući i kroz Briselski dijalog.

Pomirenje, naveo je, takođe, zahteva pojačane napore da se utvrdi sudbina nestalih lica još iz rata, a u tom kontekstu je pozdravio nedavnu saradnju Beograda i Prištine u okviru radne grupe o nestalim licima.

Što se tiče osoba raseljenih zbog sukoba, Tanin je upozorio da će broj povratnika ove godine biti najniži od 2000. i pozvao sve zainteresove strane da podstaknu povratak na Kosovo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online