Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.05.2010.
17:31
Tanjug A

Cane i WAC preuzimaju tržište štampe?!

Izdavači nekoliko srpskih dnevnih i periodičnih novina - kompanije "Novosti", "Ringijer" i "Press pablišing grup", saopštile su danas da Stanko Subotić Cane i nemačka korporacija "WAC" pokušavaju da preuzmu kompletno tržište štampe, i pozvale državne organe da to spreče.

Te kompanije, kako se navodi u saopštenju koje su potpisali glavni urednici "Večernjih novosti" Manojlo Vuković, "Blica" Veselin Simonović i "Pressa" Dragan J. Vučićević, traže od nadležnih državnih organa da ispitaju taj slučaj i spreče "nezakonito preuzimanje tržišta štampe i formiranje monopola".


U saopštenju je navedeno da pojedine banke, poverioci kompanije "Futura" u stečaju, "uporno odbijaju" da podrže plan restruktuiranja te firme, koja je sa 1.200 prodajnih mesta širom Srbije najvažniji i najveći distributer novina u Srbiji.

Stanko Subotić Cane

Te kompanije podsećaju i da je "Futura" bila u vlasništvu firmi čiji je krajnji vlasnik Subotić, a da je u stečaj otišla pre nekoliko meseci zbog ogromnih dugova dobavljačima.


Izdavačima novina, "Telekomu", "Telenoru", duvanskim kompanijama i ostalim dobavljačima, kako piše u saopštenju, "Futura" duguje 1,95 milijardi, zaposlenima 292 miliona, a Poreskoj upravi 134 miliona dinara.


"Svi ti dugovi najverovatnije će ostati nenaplaćeni ukoliko 'Futura' ode u bankrot", upozorile su te tri kompanije.


Dodaju i da su banke "koje sada teraju" "Futuru" poverioci prvog reda, obezbeđeni hipotekama u nekretninama i zemljištu, te da su jedino njihova potraživanja sigurno naplativa.


"Možda se razlog za ovakvo ponašanje banaka nalazi u njihovim vezama sa WAC-om, koji je jedan deo potraživanja tajno otkupljivao od njih. On jedini ima jasan interes da 'Futura' ode u stečaj", navele su kompanije "Novosti", "Ringijer" i "Press pablišing grup".


One su objasnile da je "WAC" vlasnik "Štampa sistema" i da bi u slučaju gašenja "Future" preuzeo najveći deo srpskog tržišta štampe, što će dovesti do toga da će WAC postati monopolista u distribuciji štampe.


U saopštenju se navodi i da će, ukoliko "Futura" bankrotira, bez posla ostati oko 2.500 zaposlenih, a da će biti ugroženo na hiljade radnih mesta u dnevnim i nedeljnim novinama, koje neće moći da opstanu u uslovima tržišnog monopola.


Izdavačke kompanije zapitale su kome je u interesu da WAC preuzme srpsko tržište štampe, da se uguši srpska industrija štampanih medija i navele da to građanima Srbije i državi sigurno nije u interesu.


Kompanije su podsetile i da je Subotić osumnjičen za najteža krivična dela, da je za njim raspisana crvena interpolova poternica, da je bio dugogodišnji poslovni partner WAC-a, pa i u "Futuri", i da nikada nije do kraja utvrđeno da li je on još u partnerskim odnosima sa ovom nemačkom kompanijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online