Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.11.2015.
11:06 >> 11:30h
Tanjug A

Opet suzavac zbog ZSO

Sednica Skupštine Kosova, na kojoj treba da bude razmatran Nacrt zakona za budžet za 2016, prekinuta je u utorak jer je opozicija blokirala rad parlamenta bacivši suzavac i prskajući biber sprejom ministre.

Reuters
Suzavac glavno sredstvo protiv ZSO

U trenutku kada je predsednik parlamenta Kadri Veselji otvorio sednicu skupštine poslanici opozicije su opkolili govornicu, a tada je u skupštinsku salu ušlo više desetina pripadnika obezbeđenja.

Dok je šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci nastojao da kaže da zasedanje treba da se održi, poslanik i bivši lider Pokreta Samoopredeljenjea Aljbin Kurti isprskao je biber sprej ka obezbeđenju i ministrima kosovske vlade.

Istovremeno je neko od poslanika opozicije bacio suzavac u skupštinsku salu.

Predsednik parlamenta je prekinuo sednicu, dao pauzu i pozvao šefove poslaničkih grupa na sastanak.

Ovaj incident je četvrti u roku od dva i po meseca od kada opozicija blokira rad Skupštne Kosova zahtevajući odustajanje od sporazuma o Zajednici srpskih opština, kao i od demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Tači: Pređena je granica tolerancije

Reuters

Kosovski premijer i njegov zamenik, Ista Mustafa i Hašim Tači, osudili su ponašanje opozicije i ponovljeno bacanje suzavca u sali, te poručili da je vlast, možda, prešla "crvenu liniju" tolerancije prema ponašanju opozicije.

Kako je prenela prištinska Koha.net, Mustafa je u pomoćnoj sali Skupštine zatražio od zakonskih institucija da preduzmu mere protiv poslanika opozicije zbog njihovih nasilnih poteza.

- Nezadovoljan sam ponašanjem opozicije na poslednjem zasedanju ali i u prošlosti. Njihovo ponašanje u Skupštini se ne može tolerisati. Oni koji napadaju, one koji koriste hemijska sredstva kojima ugrožavaju zdravlje poslanika, diplomatskih predstavnika će odgovarati pred zakonom. Tražim od zakonskih institucija da preduzmu mere - rekao je Mustafa.

Nećemo dozvoliti da poslanici rade u pomoćnoj sali samo zato što im 30-40 ljudi ne dozvoljava da rade u sali koja je za to predviđena, rekao je on i dodao da "njihovo nasilno ponašanje više nije politika".

Tači je poslanicima u imperovizovanoj sali skupštine rekao da se obraća u ime parlamentarne većine koja se suočila sa direktnim kriminalnim, fizičkim i suludim aktom opozicije koja je na taj način pokušala da omete rad ove institucije.

- Možda smo prešli crvenu liniju tolerancije prema kriminalnom delovanju opozicije koja u nedostatku argumenata za raspravu baca otrov na ostale - rekao je Tači, koji je i ministar inostranih poslova, istakavši da "nema razloga da se nastavi sa oklevanjem i uzdržanošću vlasti", te da "niko ne može da blokira rad parlamenta".

 

euters

POVEZANE VESTI

Utorak 17.11.2015. 12:04
Lepsa Slika divlji plemena!!Necete dugo pa ce te nesatati!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online