Utorak 17.11.2015.
11:06 >> 11:30h
Tanjug

Opet suzavac zbog ZSO

Reuters
Suzavac glavno sredstvo protiv ZSO

U trenutku kada je predsednik parlamenta Kadri Veselji otvorio sednicu skupštine poslanici opozicije su opkolili govornicu, a tada je u skupštinsku salu ušlo više desetina pripadnika obezbeđenja.

Dok je šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci nastojao da kaže da zasedanje treba da se održi, poslanik i bivši lider Pokreta Samoopredeljenjea Aljbin Kurti isprskao je biber sprej ka obezbeđenju i ministrima kosovske vlade.

Istovremeno je neko od poslanika opozicije bacio suzavac u skupštinsku salu.

Predsednik parlamenta je prekinuo sednicu, dao pauzu i pozvao šefove poslaničkih grupa na sastanak.

Ovaj incident je četvrti u roku od dva i po meseca od kada opozicija blokira rad Skupštne Kosova zahtevajući odustajanje od sporazuma o Zajednici srpskih opština, kao i od demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Tači: Pređena je granica tolerancije

Reuters

Kosovski premijer i njegov zamenik, Ista Mustafa i Hašim Tači, osudili su ponašanje opozicije i ponovljeno bacanje suzavca u sali, te poručili da je vlast, možda, prešla "crvenu liniju" tolerancije prema ponašanju opozicije.

Kako je prenela prištinska Koha.net, Mustafa je u pomoćnoj sali Skupštine zatražio od zakonskih institucija da preduzmu mere protiv poslanika opozicije zbog njihovih nasilnih poteza.

- Nezadovoljan sam ponašanjem opozicije na poslednjem zasedanju ali i u prošlosti. Njihovo ponašanje u Skupštini se ne može tolerisati. Oni koji napadaju, one koji koriste hemijska sredstva kojima ugrožavaju zdravlje poslanika, diplomatskih predstavnika će odgovarati pred zakonom. Tražim od zakonskih institucija da preduzmu mere - rekao je Mustafa.

Nećemo dozvoliti da poslanici rade u pomoćnoj sali samo zato što im 30-40 ljudi ne dozvoljava da rade u sali koja je za to predviđena, rekao je on i dodao da "njihovo nasilno ponašanje više nije politika".

Tači je poslanicima u imperovizovanoj sali skupštine rekao da se obraća u ime parlamentarne većine koja se suočila sa direktnim kriminalnim, fizičkim i suludim aktom opozicije koja je na taj način pokušala da omete rad ove institucije.

- Možda smo prešli crvenu liniju tolerancije prema kriminalnom delovanju opozicije koja u nedostatku argumenata za raspravu baca otrov na ostale - rekao je Tači, koji je i ministar inostranih poslova, istakavši da "nema razloga da se nastavi sa oklevanjem i uzdržanošću vlasti", te da "niko ne može da blokira rad parlamenta".

 

euters
2024 © - Vesti online