Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 16.11.2015.
07:45
M. Obradović - Vesti A

Vučić baca pare u bunar

Ukupno 13 miliona maraka koliko će Srbija i Srpska donirati Srebrenici samo je kap u moru ukupnih donacija koje su stigle u ovu opštinu u proteklih 15 godina, od čega je najveći deo novca bukvalno nestao bez traga.

Reuters
Zna li kome daje milione: Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare

Naime, prema podacima do kojih je svojevremeno došla parlamentarna komisija koja se bavila zloupotrebama donacija koje su posle rata stigle u BiH, u Srebrenicu je upućeno najmanje milijardu maraka pomoći, od čega je tek 200 miliona zvanično zaista i završilo u toj opštini u okviru raznih projekata koji su se ticali infrastrukture, zapošljavanja i razvoja.

Ipak, svakome ko prođe danas kroz Srebrenicu, logično je pitanje da li je moguće da je u ovu opštinu došlo 200 miliona, jer se nikakav razvoj ne vidi.

- I sad se kao i pre, govori o ulaganjima u proizvodnju i otvaranju radnih mesta, ali od toga će teško biti nečega, ako bude nastavljeno po starom. Srebrenica je 2008. godine samo od Saveta ministara dobila 10 miliona maraka koje su izvukle firme iz FBiH, tako što su se registrovale ovde, uzele sredstva i vratile. Danas niko ne odgovara za to, pa čak niko i ne zna gde su sve te stotine miliona koje su, navodno, došle u Srebrenicu - rekao je medijima lokalni političar Slaviša Jovanović.

Potrošnja

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković uverava da će ovaj put sredstva biti transparentno utrošena i da će se donacija odraziti direktno na život građana. On je rekao da će donacija Vlade Srbije biti velika pomoć budžetu opštine Srebrenica i da neće biti deljena kao pre.
- Sredstva će biti usmerena u razvoj, te ćemo kroz prvi deo pomoći od četiri miliona KM omogućiti bolji život našim građanima. Zasad ne znam gde će taj novac biti uložen, ali znam sigurno gde neće - naveo je Duraković.

Mnogi su ranije nazivali Srebrenicu najvećom perionicom novca na Balkanu. Novac u ovaj grad stizao je iz islamskih zemalja, ali i iz Francuske, Velike Britanije, SAD i Italije. Mnoge zapadne zemlje pokušavale su na taj način da peru savest zbog onoga što se desilo na tom području. I pranja jeste bilo, ali samo para.

Najveći deo novca, tvrde sagovornici "Vesti" iz Podrinja, otišao je u privatne džepove. Ono što se vidi golim okom jesu tek obnovljene ili novoizgrađene kuće, kojih na području cele opštine ima oko 2.500. U zloupotrebe je, tvrde naši izvori, bilo umešano više garnitura opštinskog rukovodstva Srebrenice, uključujući i političke partije iz FBiH.

Do dolaska Ćamila Durakovića za načelnika, prvi čovek ove opštine uopšte nije živeo u Srebrenici, već je imao ličnu kartu u Federaciji. Posledice tih veza najviše su osetili građani, a kakvo je stanje u samom gradu dovoljno govori činjenica da je nedavno u Srebrenici zatvorena jedina mesnica.

- Sete nas se samo tog 11. jula, kada dođu ovde iz svih krajeva BiH i samo nam naprave gužvu. Političari dođu da se slikaju, neki drugi da zarade. Oni odu, a mi ostanemo - kaže Halil B. iz Srebrenice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.11.2015. 07:54
Sve sto je Vucic u zivotu urafoo bilo je proziv Srbije i Srpskog narpda .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online