Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.11.2015.
21:49
Tanjug A

"Srbija nije interesantna meta teroristima"

Vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenio je danas da Srbija nije ugrožena od potencijalnih terorističkih napada, jer kao meta teroristima nije interesantna, ali i zato što vodi pomirljivu politiku prema islamskom svetu.

A. Čukić
Zapad prvo da se dogovori šta su teroristi, a šta oslobodioci: Miroslav Lazanski

- Bilo koji teroristički akt na prostorima Srbije nema tog odjeka kao kada se to desi u Parizu. Vi možete da napravite neku vrstu terorističkog akta u bilo kom srpskom gradu i to neće biti na naslovnim stranicama ni "Njujork tajmsa", ni "Vašington posta" ni "Figaroa". To smo imali prilike da vidimo i tokom dešavanja u Kumanovu, jer to nije bilo posebno prisutno u zapadnim medijima - kaže Lazanski.

Udariti na koren terorizma

Problem terorizma, nije samo u njegovom saniranju kada se dese ovakve stvari, jer je geneza mnogo dublja.

- Treba da udarite na koren terorizma, gde se generiše terorizam, kako je moguće da se mlade generacije koje su rođene u Francuskoj i Velikoj Britaniji upućuju među te džihad ratnike. To su užasna pitanja na koje zapad u ovom trenutku nema odgovora - kaže Lazanski.

Sa druge strane, Lazanski ukazuje da su migranti koji prolaze kroz Srbiju dobro tretirani i da se sa njima postupa humano. Nema razloga, tvrdi ovaj analitičar, da Srbija bude u očima islamskog sveta tretirana kao neprijatelj.

- Mi nemamo ni istorijski sukob sa islamom. Nismo bili kolonijalni gospodari pa da postoji neko sećanje da smo ih osvajali - kaže on.

On se osvrnuo i na posetu premijera Srebrenici navodeći da Srbija vodi "jednu pametnu, racionalnu i pomirljivu politiku u odnosu na islamski svet", te da ne očekuje da bi bila meta.

Lazanski kaže da je teroristicke akte, poput ovog u Parizu, moguće očekivati u zemljama gde postoji stanovništvo koje je islamskog porekla.

- Ovo što su uradili u Parizu uradili su ljudi koji su tamo rođeni, a ne oni koji su došli, mada postoje i neke spekulacije da su kod nekih od njih nađeni i sirijski pasoši - kaže on.

Govoreći o zajedničkoj borbi protiv terorista, Lazanski kaže da nije baš preveliki optimista s obzirom da je priroda sukoba između SAD i Rusije mnogo dublja od spora oko Sirije.

Najnovije zahlađivanje odnosa između SAD i Rusije nije samo zbog terorizma, odnosno Sirije već, kako podseća, potiče od razvoja američke protivraketne odbrane u Evropi, preko sukoba sa Ukrajinom.

On kaže da tu zajedničku borbu protiv terorizma ometa i činjenica da ne postoji jedinstven kriterijum šta su teroristi.

- Teroristi u očima zapada u nekim slučajevima nisu teroristi već oslobodioci. Ne postoji jedinstven kiterijum šta su to teroristi, a šta nisu. Amerikanci su jedno vreme OVK nazivali teroristima, pa posle više nisu - rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online