Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 15.11.2015.
08:00
Đ. Barović - Vesti A

Srpski stručnjaci za bezbednost: Napadi nisu iznenađenje

Vodeći srpski eksperti iz oblasti bezbednosti za "Vesti" komentarišu teroristički napad u Parizu, ali i procenjuju na koji način bi događaji u bližoj budućnosti mogli da se odvijaju kako u Evropi, tako i na teritoriji Balkana.

Tanjug/AP
Opsadno stanje u Parizu: Policija na svakom koraku

Nekadašnji načelnik Generalštaba general Branko Krga kaže da ma koliko su teroristički napadi u Parizu "zaprepastili svet", oni ipak nisu iznenađenje.

- U situaciji kada zemlje zapadne Evrope učestvuju u vojnim operacijama na Bliskom istoku, za očekivati je bila reakcija njihovih protivnika. Ove akcije su pokazale i da bezbednosne službe Zapada nisu dobro radile svoj posao - ističe Krga.

Nekadašnji šef Vojno-bezbednosne agencije i predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije general Momir Stojanović dodaje da je napad u Parizu pokazao koliko je potreban širi konsenzus međunarodne zajednice, ali i obaveštajnih sistema.

Zapad dobio rat?!

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić jedini je upozoravao na scenario koji se i odigrao u Parizu.

- Zapad je dobio rat na svojoj teritoriji, ali i promenu strategije terorista. Akcija u Francuskoj je u svim segmentima različita od svih dosadašnjih napada. Ona je u stateškom i taktičkom smislu bila dobro osmišljena vojna operacija koja je podrazumevala formiranje taktičke jedinice, dobru organizaciju i zaštitu od curenja podataka. Ukoliko sam u pravu, ovo neće biti izolovan događaj, već će predstavljati novu koncepciju, novu strategiju prebacivanja ratnih dejstava sa Bliskog istoka na Zapad - ocenjuje Radić.

- U Parizu su se stvari otrgle kontroli, mada je i do sada bilo jasno da protiv fanatizma
nijedna država nema rešenja. Mnogi moćni bezbednosni sistemi do sada su ljubomorno držali podatke i saznanja o svim potencijalnim terorističkim organizacijama i aktivnostima na tlu evropskog kontinenta. Nadam se da će se posle događaja u Parizu takva situacija drastično promeni i da će se prestati sa selektivnom razmenom podataka. U suprotnom dobićemo ne samo ozbiljnu, ostvarljivu pretnju, već i rat civilizacija - ocenjuje Stojanović koji ne veruje da bi Srbija mogla na bilo koji način da se nađe na meti terorista.

Radovan Radinović

I Rusija na meti

Radovan Radinović ocenjuje da bi sledeća na meti terorističkih napada mogla biti Rusija.

- Ne treba isključiti i napade u Americi, ali ona je zaštićena okeanima. Mnogo realnije je da se težište akcija preseli na Rusiju zato što je reč o "širokom frontu" i Kavkazu kao "mekom trbuhu" ove zemlje u kome se nalazi velika populacija muslimana od koji je ogroman broj već u redovima islamskih formacija na Bliskom istoku - kaže Radinović.

Za generala Radovana Radinovića, ključ problema i uzroka terorističkog napada u Francuskoj leži u činjenici da Zapad suštinski ne shvata koncept islamske civilizacije.

- I ovi teroristički napadi pokazuju da Zapad ne shvata da islamski svet ne može uterati u svoj koncept neoliberalizma. Otuda je i Francuska bila "najmekši" deo Evrope ne samo zbog velike populacije islamskog stanovništva, već zbog činjenice da se najveći broj muslimana ili zato što nije mogao ili zato što nije hteo, nikada nije integrisao u francusko društvo. Sa migrantskom krizom njima su se priključi muslimani sa Bliskog istoka i to je stvorilo ozbiljan, gotovo nerešiv problem - ističe Radinović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.11.2015. 08:21
NATO bije po islamskom narodu gde god stigne nemilosrdno i ovo je tek početak "vraćanja kusura" koji će zemlje NATOa dobiti . Za bombaške napade u Parizu najzaslužniji su Amerikanci .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online