Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.11.2015.
05:13
D. Dekić - Vesti A

Legalizacija skoro džabe

Legalizacija gotovo 1,5 miliona bespravno podignutih stambenih i drugih jedinica po ko zna koji put se našla na srpskom dnevnom redu, pošto je Vlada Srbije, posle dva meseca javne rasprave, usvojila Predlog zakona o ozakonjenju objekata.

Nikad jeftinije: Za sto kvadrata 40 evra

U Ministarstvu građevine obećavaju da će ovaj posao biti brz, ali i jeftin, jer predviđa da legalizacija objekata do 100 metara kvadratnih košta 5.000 dinara (41,5 evra), do 200, 15.000 (125 evra), do 300, 20.000 (165,8 evra), a do 400 kvadrata 30.000 dinara ili nešto manje od 250 evra. Cene su iste za celo područje Srbije, a kako ističe ministarka građevine Zorana Mihajlović, takse za legalizaciju biće čak 100 puta niže od ranijih. Ona je objasnila da će novi predlog zakona, početkom iduće nedelje biti na usvajanju u parlamentu, i da će ceo proces ozakonjenja biti završen u narednih godinu dana.

- Skoro 85 odsto objekata koji će prema novom propisu biti ozakonjeni su porodične kuće i stanovi, a ne komercijalni objekti - kazala je Mihajlović i dodala da će 95 odsto bespravne gradnje moći da se legalizuje, dok će preostali da budu srušeni.

Ministarka podseća da će oko 750.000 onih koji su već podneli zahtev za legalizaciju plaćati samo fiksnu taksu. Ostali koji nisu, prema njenim rečima, uz taksu predaju i izveštaj o zatečenom stanju koji izrađuje licencirani inženjer. Svima koji se oglušuju o poziv za legalizaciju, Mihajlović poručuje da će inspekcija odmah po usvajanju zakona izaći na teren da popiše nelegalne objekte i izda rešenja o rušenju.

Savesni građani opet žrtve

Ministarka od naplate očekuje prihod od deset milijardi dinara, a novac će, kaže, biti upotrebljen za uređenje lokalnih samouprava.
- To će biti bar delimična kompenzacija za sve građane koji su gradili po zakonu, ili legalizovali objekte po ranijim propisima. Nažalost, sa propisima koji sada važe, bespravna gradnja ne bi bila ozakonjena ni za 25 godina, a broj nelegalnih objekata bi porastao - pravda se Mihajlović revnosnim građanima koji su papreno platili legalizaciju.

- Objekti za koje vlasnici ne pokrenu proces ozakonjenja i ne plate taksu, biće srušeni, kao i oni za koje je zahtev za legalizaciju ranije odbijen i, objekti u parkovima prirode koji ne mogu biti ozakonjeni - pojasnila je Mihajlović, dodajući da će svaki pokušaj nelegalne gradnje po usvajanju zakona biti sprečen satelitskim snimcima i izdavanjem rešenja o rušenju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online