Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.11.2015.
16:59
Tanjug A

Nemački analitičar: Zašto su EU i SAD uništile demokratiju na Kosovu?

"EU i SAD su zapostavile proces demokratizacije na KiM jer su napore usredsredile na rešavanje konflikta u vezi sa statusom Kosova između Beograda i Prištine".

Tanjug/AP
Krhka demokratija na Kosovu ispašta zbog dijaloga sa Srbijom

To je saopštio viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije (DPC) u Berlinu Bodo Veber.

- Ironija je u tome što šteta koju su ionako krhkoj demokratiji na Kosovu nanele EU i SAD sada preti i samom napretku postignutom u Briselskom dijalogu - upozorava on u tekstu objavljenom na sajtu DPC.

Kako primećuje, nema napretka u lokalnoj demokratiji u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, dok u ostalim delovima, pretežno naseljenim Albancima, demokratija i vladavina prava ostaju slabe i pod teretom strukturalnih problema, a većina građana gubi nadu da politički sistem može da donese promene u bliskoj budućnosti.

- Kroz svoj jednoumni fokus na Briselski dijalog, podstaknute taktičkim, kratkoročnim i kratkovidim razlozima, EU i SAD su direktno i konzistentno doprinele ovim pogoršavajućim trendovima - ističe Veber.

On navodi da je, manje od godinu dana nakon što je EU podržala koalicioni sporazum sa ciljem da se dijalog Beograda i Prištine nastavi, Kosovo ponovo u agoniji institucionalne krize sa nedavnim opozicionim protestima i blokiranjem rada parlamenta.

Demokratija u drugom planu

Sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine postignut u aprilu 2013. godine očito je, smatra on, ubedio EU i SAD da bi dijalog trebalo da bude najviši prioritet, čime su pitanja demokratije i vladavine prava na Kosovu potisnuta u drugi plan.

- Iako je zaista bilo neophodno da dijalog izbije u čelo prioriteta tokom izvesnog vremenskog perioda kako bi se obezbedio pun suverenitet i teritorijalni integritet Kosova - što je preduslov za održivu demokratiju i vladavinu prava - Zapad je posustao u daljoj demokratizaciji i vladavini prava usled nedostatka strateške vizije - konstatuje Veber.

Da bi se sprečilo dalje pogoršavanje situacije i ojačala demokratija i vladavina prava na Kosovu, EU i SAD moraju da preduzmu izvestan broj političkih promena, a prva je da se uzdrže od direktnog intervenisanja u formiranju vlade, ukazuje nemački analitičar.

I Srbija i Kosovo u EU

Umesto toga, kako smatra, treba da zauzmu principijelni stav zasnovan na osnovim načelima vladavine prava i parlamentarne demokratije, a u slučaju da se ti principi ponovo prekrše, trebalo bi da zaprete bojkotom nove vlade uključujući suspenziju procesa evropskih integracija.

- Nemačka, SAD i Britanija moraju da razviju master plan za rešavanje spora u pogledu statusa Kosova i ograničenog suvereniteta kroz evropske integracije, a taj plan mora da se osmisli na osnovu očekivanog rezultata, to jest ulaska i Srbije i Kosova u EU kao punopravnih, suverenih članica koje priznaju jedna drugu - navodi on.

Takođe ukazuje da Berlin i London moraju da proaktivnije dopru do kosovskih građana i političke elite kako bi objasnili i lobirali za svoje politike i uverili ih da "Briselski dijalog i rasformiranje paralelnih struktura neće dovesti ni do kakve forme teritorijalne autonomije za kosovske Srbe koja bi ponovo ograničila suverenitet Kosova".

Prvo kriminal i politika

Smatra i da EU i SAD moraju da razviju strateški plan za rasturanje kriminalnog političko-ekonomskog podzemlja na severu Kosova, "što neće biti postignuto integrisanjem srpske policije i sudstva, već postavljanjem temelja za njihovu uspešnu transformaciju", a da taj plan mora biti deo nastavka Briselskog dijaloga.

EU, dodaje on, mora da se založi i za reformisanje zakona o stranačkom finansiranju, sa naglaskom na sprečavanje bilo kakvog finansiranja srpskih stranaka od strane Beograda.

POVEZANE VESTI

Petak 13.11.2015. 20:52
Zašto-pa da bi vas zaposlili da analizirate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online